Втората проба от умрялото диво прасе, намерено в землището на Девня, потвърждава, че животното е било болно от африканска чума. По този повод днес във Варна извънредното заседава Областната епизоотична комисия.

Девня

За да се спре разпространението на заразата, започват проверки на домашните стопанства, в които се отглеждат свине. Ще се следи за условията и дали са регистрирани.

Служители на полицията и кметовете ще дезинфекцират влизащите и излизащи автомобили в засегнатия район. Особено стриктни ще бъдат мерките към двата големи свинекомплекса.

Янко Иванов, зам.- министър на земеделието, храните и горите: Важно е да видим дали това е единствено прасе, малко се съмнявам, най е вероятно те да са група. Трябва да открием, ако има и други, и да се евакуират или загробят веднага там труповете, защото колкото повече стоят, толкова повече рискът от заразата се увеличава. Въпросът е сега да не се смеси цикълът, този при дивите животни с този при домашните.
Откриха Африканска чума при диво прасе в Девня

Откриха Африканска чума при диво прасе в Девня

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) отчете появата на Африканска чума при дива свиня в землището на град Девня. Това е първият случай...