НОВИНИ

Заради Брекзит: Трима депутати напуснаха управляващата Консервативна партия

Трима проевропейски депутати от британските консерватори напуснаха партията заради несъгласие с правителствения подход по Брекзит. Оставките са нов удар срещу плановете на премиера Тереза Мей. Тази вечер в Брюксел тя ще се опита да убеди председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер за начало на технически разговори по промени в споразумението за развод.

bnt avatar logo
от БНТ
14:24, 20.02.2019
Чете се за: 00:38 мин.
По света

Трите британски депутатки от лагера на Консерваторите се присъединяват към нова независима парламентарна група около осем вече бивши депутати-лейбъристи. Опозицията също претърпя загуби заради несъгласия с политиката на лидера Джереми Корбин по Брекзит и вътрешнопартийни обвинения в антисемитизъм.

Новата група се позиционира в политическия център и вече има повече депутати от северноирландската Демократична юнионистка партия, която подкрепя торите в управлението.

Премиерът Тереза Мей заяви, че е натъжена от оставките на нейните съпартийци, но увери, че действията ѝ са в полза на страната. Тя обяви, че ще се стреми към правно обвързани промени в споразумениите за Брекзит, които да разсеят тревогите на депутатите по така наречената предпазна клауза.

Текстът цели избягване на физическа граница между Ирландия и британската провинция Северна Ирландия. Миналия месец парламентът отхвърли договореното с Евросъюза.

Тереза Мей - премиер на Великобритания: Ние се вслушваме в Камарата на общините, работим по изразените виждания с Евросъюза и ще предложим ново гласуване в подходящото време.

Управляващите се надяват на правни гаранции, че предпазната клауза няма да остави Острова в сферата на Евросъюза и така да получат подкрепата на депутатите за ревизирано споразумение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът Борисов се срещна с председателя на парламента на Северна Македония
Премиерът Борисов се срещна с председателя на парламента на Северна Македония
Как професията строител да стане атрактивна за младите?
Как професията строител да стане атрактивна за младите?