НОВИНИ

Заради Брекзит: Все повече британци търсят имоти у нас

Британци, които живеят у нас, се притесняват от предстоящия Брекзит. Не знаят как ще плащат за здраве и мислят, че пътуванията за тях ще са по-трудни. В същото време е повишено търсенето на имоти у нас от британски граждани.

bnt avatar logo
от Анжела Каменова, БНР-Видин
09:21, 30.12.2018
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Семейство Грейвс и Мик Купър живеят близо до Видин. В България са повече от десет години. С наближаването на 2019-та година бъдещето за тях става по-неясно.

Мик Купър: "Преди 6 месеца беше ясно, че ще има споразумение с Европейския съюз и всичко ще бъде наред, но сега не знам какво ще се случи."
Труди Грейвс: "Свободното движение на хората ще бъде затруднено и това ще попречи на нашите деца да ни посещават. Смятам, че това ще е проблем за нас."

Като граждани на страна членка на Европейския съюз сега Нийл и Труди ползват европейска здравна карта. Опасенията им са, че вече ще трябва да плащат допълнително за здраве.

Труди Грейвс: "След Брекзита ще ни се наложи да си заплащаме, за да отидем на лекар и ще трябва да заделим някакви пари специално за такива грижи."

Мик Купър има малък бизнес у нас и разчита на доставки от Острова.

Мик Купър: "Като бизнесмен аз си поръчвам някои основни съставки за моите продуки от Великобритания и не знам какво ще стане с техния внос."

Англичанинът плаща в България всички дължими социални и здравни осигуровки.

Мик Купър: "Като се завърна отново в Англия не знам как ще се наредят нещата, защото аз нямам медицинска осигуровка там. Не знам дали ще бъде възможно да се прехвърлят суми за здравна грижа."

Заради оттеглянето на Великобритания от Евросъюза, търсеното на имоти у нас от жители на Обединеното кралство се е увеличило.

Стефан Филаретов, мениджър в агенция за недвижими имоти: "Те искат да закупят имоти, защото имат възможност в момента да закупят като физически лица. След като напуснат, с Брекзита ще трябва по стария начин да си регистрират българска фирма и чрез тази фирма да си закупят имот или имоти."

Има британци като Нийл и Труди, които обмислят да кандидатстват за българско гражданство. Засега основна пречка за тях е езикът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НДК ви кани на традиционния новогодишен концерт на 1 януари
НДК ви кани на традиционния новогодишен концерт на 1 януари
Колко е похарчила държавата през 2018 година?
Колко е похарчила държавата през 2018 година?