Кражба на ток е причината години наред десетки семейства от Долни Чифлик да посрещат нова година на тъмно, заявиха от електроразпределителното дружество Енерго про. За проблема ви разказахме в новините на БНТ2. Потърпевши абонати потърсиха съдействието ни, след като от компанията им обещавали да решат проблема, но без резултат.

Според хората, които от 8 години посрещат Нова година на тъмно, причината за неволите им е ограниченият капацитет на трафопоста. От електроразпределителната компания обаче заявиха, че съоръжението напълно отговаря на нуждите на клиентите дори при върхово натоварване. Преди 8 години трансформаторната машина била заменена с нова по-мощна. Проблем обаче били кражбите на ток. От дружеството твърдят, че от 335 абонати, присъединени към въпросния трафопост, 65 отчитат нулево потребление, а токът към други 20 е прекъснат заради неплатени сметки.

При проверки в периода между 3 - 10 януари служители на компанията са съставили 21 протокола за кражби на ток. За 7 от незаконните потребители това е поредно нарушение. За да ограничи нелегалното включване към мрежата, тази година Електроразпределителната компания предвижда подмяна на оголените проводници с усукани. Ще бъдат сменени и разбитите електромерни табла.

Дано тези мерки решат проблема на потърпевшите абонати от Долни Чифлик, които редовно си плащат сметките за ток.