Премиерът днес трябваше да отговори на въпрос на лидера на БСП Корнелия Нинова за Шенген по време на парламентарния контрол, но заседанието на Народното събрание се провали заради липса на кворум. Така депутатите излязоха във ваканция ден по-рано. Реакциите на управляващите и опозицията събра Надежда Василева.

Малко след 9 сутринта. 106 депутати на работните им места. Далеч под необходимите 12, за да има кворум.

При втория опит в залата имаше само 112 депутати. Така днешното пленарно заседание се провали.

Отсъстващи имаше от всички парламентарни групи, най-празни бяха редиците на ДПС.

Емил Христов - зам.-председател на Народното събрание: Нямаме кворум колеги, не мога да открия заседанието.

От ляво атакуваха ГЕРБ, че умишлено са провалили кворума. Управляващите отхвърлиха обвиненията.

Корнелия Нинова - председател на БСП: Били сме свидетели на всякакво шикалкавене от страна на премиера Борисов, за да не ми отговаря на въпроси, но днес той удари дъното. Нареди на депутатите си да не идват на работа, да провалят кворума, за да не дойде да обясни защо корупцията на неговото правителство провали бъдещето на България в Шенген.

Имаше ли умишлен провал на кворума, за да не отговаря премиерът на въпроси?

Даниела Дариткова - председател на ПГ на ГЕРБ: Категорично не. Петък е, ден на опозицията. В този смисъл опозицията наистина трябваше да организира своето присъствие в зала, така че да може да чуе отговорите на премиера Борисов и на всички други участници в парламентарния контрол.

От ляво са недоволни, че няколко техни въпроса са връщани без отговор от премиера.

Корнелия Нинова - председател на БСП: Изводът ми е, че страхът му да дойде да ми отговаря е по-голям от парламентаризма.
Даниела Дариткова - председател на ПГ на ГЕРБ: Премиерът Борисов преди около 2 седмици беше тук и отговаряше на въпрос на опозицията. Председателят на БСП за България избяга в същия ден от парламентарен контрол и не дойде да зададе своя въпрос на премиера Борисов.

Патриотите признаха, че и сред тях е имало отсъстващи, но нямало договорка за провал на кворума.

Юлиан Ангелов, Обединени патриоти: И БСП бяха наполовина в Народното събрание, така че... Трудно ми е да повярвам, че може да има някаква договорка между БСП и ГЕРБ, може да е резултат от това, че кампанията е напреднала и отсъстват доста от колегите, но за нас това не е нормално и затова ние сме се регистрирали.
Искрен Веселинов, съпредседател на ПГ на "Обединени патриоти" : Да, имаше отсъстващи заради кампанията.
Боряна Георгиева, "Воля": Позицията на "Воля" е, че е срамно да сме свидетели на подобни ситуации и ние сме избрани като народни представители да представляваме хората в тази сграда, а не да сме извън нея.

И така от днес депутатите излязоха в предизборна ваканция. Следващото заседание на парламента ще бъде на 30 октомври - между двата тура на изборите.