Повече от 12 часа общинската болница в Горна Оряховица работи без ток. Причина за сериозната авария е бурята и проливният дъжд в града. Работата в спешните отделения обаче не е спряла нито за миг. Наложила се е дори операция при форсмажорни обстоятелства.

Гара Горна Оряховица, Горна Оряховица

Токът в болницата спрял внезапно. Д-р Елиас Хаддад разказва, че в този момент консултирал спешен случай. Малко по-късно му се наложило да оперира буквално на свещи.

Д-р Елиас Хаддад, болница Горна Оряховица: „Аз исках да го вкарам в операционната, но тъй като вратата на операционната работи на ток и не може да се влезе, въпреки че имаме тук алтернативен ток, наложи се чрез фенера на един от охранителите долу да насочим малко светлина към челото на човека.

Болницата в Горна Оряховица разполага с резервна система за подобни аварийни ситуации, но не във всички отделения. Генератори за резервно захранване има само в родилно, хирургично отделение и реанимация.

Венета Москова, операционна сестра: В операционната винаги трябва да има ток. Ако в момента има операция, включваме генератор и лампите, които са!

От ръководството на болницата обаче не проумяват защо аварийните екипи на енергийното дружество оставиха 12 часа лекари и пациенти без ток, а през това отстраняваха щети по училищата в града, които са в лятна ваканция.