68% от фирмите у нас изпитват остра нужда от персонал. Данните бяха изнесени на международен форум на работодателски организации от 15 държави. Най-голям е дефицитът на инженери. Затова бизнесът настоява за въвеждане на задължителна матура по математика, за да може повече млади хора да се ориентират към технически висши училища. Синдикатите се обявиха против.

Заради острата липса на електро, машинни и строителни инженери у нас, работодателските организации поискаха спешна реформа в средното образование.

Васил Велев, председател на АИКБ: За да има на изхода на висшето образование добри инженери, трябва на входа да има добре подготвени млади хора в средните училища по природо-математически дисциплини. Затова ние предлагаме задължителна матура по математика. Трябва да се развиват извън класните дейности по технически и природоматематически дисциплини.
В 16 професионални направления ще има нулев прием догодина

В 16 професионални направления ще има нулев прием догодина

Заради недостатъчно качествено обучение следващата учебна година ще е нулева за 16 професионални направления в десет от държавните ни университети. Ср...

Вместо матура, синдикатите предлагат повишаване на заплатите и гарантирано кариерно развитие в сферата на машиностроенето, химическата, металообработващата и строителна индустрии.

Ваня Григорова - КТ "Подкрепа": Ние предложихме да бъде сключен предварителен договор-споразумение с учениците в който се гарантират определени нива на заплащане и заетост. Само така може да се увеличи интересът към тези специалности. Нищо задължително няма да задължи тези деца да останат в България и да учат точно определени професии.

Синдикати и работодатели не намират общ език и по заплащането на нощния труд. Бизнесът настоява ставките да се договарят по браншове.

Васил Велев, председател на АИКБ: Цената на нощния труд трябва да се договаря и в колективните трудови договори.То е всъщност средно погледнато в пъти над минималната граница, която я има и в момента, и това е начина на ниво предприятие, на ниво отрасъл, да се договаря тази цена.
Скандал в НСТС: Нощният труд остава 25 стотинки

Скандал в НСТС: Нощният труд остава 25 стотинки

Скандал в Тристранния съвет за национално сътрудничество. Лидерът на "Подкрепа" Димитър Манолов напусна, след като социалните партньори не приеха пред...

От КТ „Подкрепа“ са категорични, че няма да отстъпят от искането си, нощната ставка от 25 ст. да се увеличи на 2,50 лв.

Ваня Григорова - КТ "Подкрепа": Това е причината, поради която ние настояваме законно да се гарантира много-по висок минимум от настоящия, защото, нали знаете, че когато тръгнете на преговори от ниво 1 ст., че можете да стигнете до финален резултат от 2 ст., което е значително повече от 1, но всъщност е крайно недостатъчно.

Според работодателите ниските заплати се дължат на ниската производителност.

Васил Велев, председател на АИКБ: Производителността в България спрямо останалите страни в ЕС изостава. Продължаваме да бъдем на последно място. От там съответно и БВП на глава от населението е най-нисък, от там и най-ниски доходи.

Синдикатите са на друго мнение.

Ваня Григорова - КТ "Подкрепа": Заплащането обаче в България е около 26% от средно европейските нива, което означава, че първо трябва да увеличим заплащането, а след това да говорим за производителност.

Днес 15 работодателски организации от Централна и Източна Европа споделиха своя опит в преодоляване на проблемите свързани с липсата на работна ръка.