НОВИНИ

Заради скандала "Дизелгейт": Обвинения на бившия шеф на Фолксваген

Министерството на правосъдието на САЩ повдигна обвинения на бившия изпълнителен директор на Фолксваген във връзка със скандала "Дизелгейт". Компанията бе уличена в измама за дизеловите емисии, които произведените от нея автомобили отделят.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:54, 04.05.2018
Чете се за: 00:40 мин.
По света

Мартин Винтеркорн е обвинен от американското правосъдие в заговор за нарушаване на Закона за чист въздух и в измама във връзка със скандала за дизеловите емисии на Фолксваген. Според прокуратурата бившият изпълнителен директор на автомобилопроизводителя е знаел, че софтуерът на дизеловите коли е регистрирал емисиите отработено гориво като по-чисти, отколкото всъщност са били и по този начин колите са замърсявали въздуха, без това да се разбере.

Винтеркорн подаде оставка през септември 2015 г., малко след като избухна скандалът. Той ще отговаря пред съд в Детройт, щата Мичиган. Същият съд осъди в края на 2017 година мениджъра на германския автомобилен концерн Оливър Шмит на седем години лишаване от свобода и глоба от 400 хиляди долара.

Скандалът „Дизелгейт" избухна, след като през септември 2015 г. САЩ разкри, че „Фолксваген" са инсталирали в колите си специален софтуер, умишлено занижаващ стойностите на излъчваните вредни емисии, в 11 милиона свои автомобили. По-късно стана ясно, че двигателите на колите са изхвърляли до 40 пъти над европейските норми за азотен оксид. Това доведе до изтегляне на милиони автомобили по света, предизвика оставките на някои от най-висшестоящите мениджъри и съкращенията на повече от 30 хиляди служители.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мисия военен: Новите цели на Кирил Ангелски от с. Шемшево
Мисия военен: Новите цели на Кирил Ангелски от с. Шемшево
​Актьори срещу шофирането в нетрезво състояние
​Актьори срещу шофирането в нетрезво състояние