НОВИНИ

Заради скандала "Скрипал": ЕС вика посланика си в Москва

Заради скандала "Скрипал" Европейският съюз реши да върне за консултации в Брюксел посланика си в Москва - германеца Маркус Едерер, съобщава Би Би Си. Решението е било взето снощи на Европейския съвет в Брюксел. Eвропейските лидери са се съгласили да подкрепят Великобритания в оценката, че е доста вероятно Русия да е отговорна за нападението с отровно химическо вещество срещу бившия руски разузнавач Сергей Скрипал.

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
11:59, 23.03.2018
Чете се за: 00:36 мин.
По света

На отделна среща в Брюксел британският премиер Тереза Мей, френският президент Еманюел Макрон и канцлерът на Германия Ангела Меркел са постигнали съгласие, че е нужно към Русия да бъде отправено силно послание. Литовската президентка Даля Грибаускайте вече заяви, че страната може да експулсира руски дипломати. Според вестник "Гардиън" подобни мерки срещу Русия обмислят Франция, Полша и прибалтийските страни.

България, както каза премиерът Борисов, се намира в по-деликатна ситуация.

Ето какво каза той:

Бойко Борисов, министър-председател на България: Очаквам в следващите седмици доста бързи ескалации на напрежението, защото много държави ще започнат да отзовават своитe посланици. Аз казах, докато съществува високата степен на вероятност, а нямаме доказателства, не мога да преминем към този въпрос. Казах, че сме в коалиция, надали ще постигна съгласие с коалиционните партньори. А и вие знаете, че след посещението на руския патриарх в България, настроенията в България никак не са в тази посока. Като се прибера ще разговаряме по темата, но тревогата ми не само не е отминала, тя става и много материализирана като факти.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Космическата станция Тянгун 1 ще падне на Земята най-вероятно до 5 април
Космическата станция "Тянгун 1" ще падне на Земята най-вероятно до 5 април
​ГДБОП пресече финансова кибератака към голяма корейска фирма
​ГДБОП пресече финансова кибератака към голяма корейска фирма