НОВИНИ

Заради високата безработица в с. Долен добиват камъни незаконно

В родопското село Долен безработицата е над 70%. Хората разчитат на туризма, дървообработване и обработката на камъни. Предложението за изход от ситуацията е общините да имат правото да разрешават добива на камък.

Цветелина Атанасова
от Цветелина Атанасова
19:39, 14.08.2017
Чете се за: 01:14 мин.
У нас

Родопското село Долен е едно от онези, където хората трудно намират работа. Безработицата е над 70 %. Разчитат малко на туризъм, дървообработване и чукане на камъни. Изход от сложната ситуацията кметът на селото Валентина Мицикулева намира в предоставяне на общините правото да разрешават добива на камък, защото сега камъните, както и тя признава, се обработват незаконно.

Мехмед: Яко жега, ей така по цял ден

Крайпътните работилнички за чукане на камък в района на село Долен са буквално на всеки завой. Работниците обаче не искат да бъдат снимани, крият се. Все пак разбирам защо - работят нелегално.

Валентина Мицикулева, кмет на село Долен, община Сатовча: Почти цяло село са там, на обработването, даже и жените. Жените пукат и наредят, но ви казвам не могат да се узаконят, много е тромава процедурата и много скъпа.

Необработеният камък се струпва на импровизираните площадки и се започва обработката.

Исмет: Багери копаят, камионите возят, ние пукаме и така. Няма жега, няма студ, за да изкараме за хляба се мъчим като грешни дяволи.

От дирекция "Природни ресурси, концесии и контрол" на Енергийното министерство казаха, че към момента за района на село Долен няма предоставена концесия за добив на камъни, но има две заявени. В екоинспекцията в Смолян също няма входирана процедура. А тя е дълга, трае поне 4 години. Двете министерства - на енергетиката и екологията са институциите, които разрешават добив на камък.

Валентина Мицикулева, кмет на село Долен, община Сатовча: Да се опрости процедурата, както казах да го пуснат на общинска концесия - и общината ще е добре, ще има пари и хората няма да са незаконни.

В последните години архитектурният резерват Долен става все по-популярна туристическа дестинация с уникалната си атмосфера, черквата на 180 години и местния фолклор.

Валентина Мицикулева, кмет на село Долен, община Сатовча: Най-напред бихме искали да направим улиците и осветлението, което никак не ми харесва с тези стълбове, значи всичко трябва да влезе под земята, нов калдаръм с предишните стълбове, дървени.

475 души живеят в село Долен. Училището е до седми клас, макар и смесени паралелки, има и детска градина. Хората искат да си останат тук, но трябва да има поминък. И условия за добър живот.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Русе се санират 17 блока, хората се притесняват, че става бавно
В Русе се санират 17 блока, хората се притесняват, че става бавно
Двама министри на САЩ: Не целим смяна на режима в Северна Корея
Двама министри на САЩ: Не целим смяна на режима в Северна Корея