НОВИНИ

Заразени с фипронил яйца са открити в 15 страни от ЕС, Швейцария и Хонконг

Заразени с фипронил яйца са открити в 15 страни от Европейския съюз, Швейцария и Хонконг, съобщи говорителката на Европейската комисия Мина Андреева, цитирана от световните агенции. България не е сред засегнатите страни.

bnt avatar logo
от БНТ
14:49, 11.08.2017
Чете се за: 00:39 мин.
По света

В четири страни от ЕС - Холандия, Белгия, Германия и Франция, откъдето започна скандалът със заразените яйца, са затворени временно птицеферми, в които е използван отровният инсектицид.

Продукция от тези ферми вече е доставена в някои европейски страни. Заразени с фипронил яйца са открити в Швеция, Великобритания, Ирландия, Австрия, Люксембург, Италия, Полша, Румъния, Словакия, Словения и Дания.

Комисията е насрочила за 26 септември среща с тези страни, чиято цел е да се направят изводи от кризата.
Изправена пред критиките на европейските си съседи, Холандия призна, че са допуснати грешки при управлението на скандала със заразените яйца, но отхвърли обвиненията в небрежност, информира Франс прес.

По повод обвиненията срещу правителството, че не е предоставило по-рано информация за заразените яйца министърката на здравеопазването Едит Схиперс посочи снощи в телевизионно предаване, че не е било възможно да се изпреварят разследването и анализите на взетите проби.

;
Мина Андреева говорител на ЕК Ситуацията още се развива ден след ден. Нашият приоритет остава да се справяме, да координираме и да успокоим гражданите. Нека добавя, че в името на прозрачността вчера комисията информира партньорите ни по света за положението и мерките в Евросъюза относно незаконната употреба на фипронил в някои птицеферми.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двумилионният пътник пристига на летище - Бургас в понеделник
Двумилионният пътник пристига на летище - Бургас в понеделник
ГЕРБ ще сезира главния прокурор за проекта „Цанков камък“
ГЕРБ ще сезира главния прокурор за проекта „Цанков камък“