НОВИНИ

Унищожават животни заради болест

Огнище на нодуларен дерматит пламна в Димитровградско. Заразени са 96 животни. Днес от Българската агенция по безопасност на храните започнаха унищожаването на първите 21 крави в село Воден. Фермерите се притесняват, че болестта може да пламне в цялата страна и ще ги остави без поминък. Те обвиняват държавата, че досега не са взети адекватни мерки.

bnt avatar logo
от Ваня Петкова
20:49, 14.04.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Иглика и Илия от село Воден отглеждат крави от 14 години. За да създадат фермата теглили голям кредит, който покриват от пенсиите си. Днес двамата съпрузи със сълзи на очи гледаха как унищожават животните.

Иглика Илиева от село Воден: "Започнали сме 2002-ра с две малки теленца и сме постигнали всичко това с много труд, с много любов, с много мъка. Не мога да говоря, разберете ме, ще ми се пукне сърцето. Не мога, обичам ги, обичам ги толкова много, те са наши рожби."

Заболяването се предава чрез насекоми или директен контакт между здраво и болно животно, но не е опасна за хората.

Петър Митев, председател на Областния консултативен съвет: "Апелираме към министърката да се вземат спешни мерки, да се вкарат ваксини да се ваксинират животните, да предотвратим развитието на болестта, защото стадата ще бъдат масово унищожени."

Утре започва унищожаването на други 75 заразени животни в Черногорово. Собственикът на фермата казва, че всяко от тях струва по 1500 – 2000 лева.

Иван Огнянов, фермер: "Но настояваме да ни се платят адекватно на пазарни цени, да се платят пълни обезщетения, както е в ЕС."

Хасково бе свикано спешно заседание на епизоотичната комисия, на която бяха обсъдени мерки за ограничаване на болестта. Изцяло се забранява движението на едри преживни животни. В установените огнища се извършва дезинфекция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хиляди македонци се събраха и тази вечер на протест в Скопие
Хиляди македонци се събраха и тази вечер на протест в Скопие
БНТ започва селекция за Детската Евровизия 2016
БНТ започва селекция за Детската Евровизия 2016