НОВИНИ

Над 50 милиона литра вино ще изнесе България тази година

Българското вино достига до все повече точки на света. Страната ни отчита ръст в експорта за страни като Китай, Великобритания и Германия. Това каза земеделският министър Десислава Танева по време на традиционното зарязване на Трифоновден - празника на лозарите. Само за Китай износът се увеличава пет пъти и половина. У нас все още има свободни мощности за съхранение на 200 милиона тона вино.

bnt avatar logo
от Мариела Хубинова
17:01, 14.02.2016
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

Край пазарджишкото село Огняново по стара българска традиция лозарите извършиха обредно зарязване и поливане с вино. Ритуалът е съпроводен с наричания за берекет и през новата година. Първата лозова пръчка днес отряза министър Десислава Танева. За тази година се очаква страната ни отново да изнесе 50 милиона литра вино.

Десислава Танева - министър на земеделието и храните: - Кое е положителното? - Че този износ ние ще го достигнем при силно свития руски пазар, а в същото време има увеличение на пазарите и износа ни за Китай, Великобритания, Германия.

Само на китайския пазар за миналата година е продадено 5 и половина пъти повече вино.

инж. Красимир Коев - директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното: Пет милиона и 130 хиляди литра износ при 930 хиляди литра за 2014 г. Основно виното се реализира в областта Чен Дзин - Централен Китай, а другите количества са по Източното крайбрежие - Шанхай, Пекин.

За 2016 година износът на българско вино за Съединените щати ще се увеличи 4 пъти. Американска фирма е договорила 4 милиона литра.

В момента в България работят 262 винарски изби, повечето от които имат собствени масиви. Над 6 хиляди хектара може да се засадят с нови лозя. Според министър Танева, най-големи са проблемите пред дребните производители. И тъй като държавата не може да влияе на пазара, перспективата пред тях е коопериране.

Десислава Танева - министър на земеделието и храните: В България едва 0,3 процента от тези производители са организирани в 14 признати организации, пътят е в обединението. Само така могат да постигнат по-добра цена, така скъсяват веригата на доставка, т.е. цената, която дава големия преработвател по-голяма част от нея ще отиде в производителя.

Празникът на лозарите се отбелязва в цялата страна. Обредно зарязване направиха и всички лозари в масивите от Родопската яка, а празникът продължи с много песни и хора.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Земетресение в Нова Зеландия с магнитут 5,8
Земетресение в Нова Зеландия с магнитут 5,8
Завърши фестивалът на популярната италианска песен Сан Ремо
Завърши фестивалът на популярната италианска песен Сан Ремо