Вотът на недоверие стъпва на една много ясна логика - корупцията всепризнато е основен проблем, подкопаващ българската държавност, основен проблем, който се пропива във всички други проблеми. Това каза в предаването "Панорама" Крум Зарков от БСП.

Крум Зарков, БСП: Няма доверие, защото хората знаят, че в нашата страна това, което пише в законите, няма значение, говореното от политиците няма значение, защото случващото се е коренно различно. В нашата страна за съжаление всичко е схема и всяка нова норма прави нова схема. От тази гледна точка ми се струва логично, че когато едно правителство не може да се справи с основния проблем в страната, просто трябва да си тръгне.

Той коментира и Истанбулската конвенция:

Крум Зарков, БСП: Правителството подходи към един важен обществен проблем неподготвено, елементарно, хвърли картофа в общественото пространство, дебатът прегря до степен, до която тези, които са противници на ратификацията, се счита, че са едва ли не защитници на насилието срещу жени. А другите искат да въвеждат полове. Преувеличени неща са. След като до такава степен успяхме да настроят българите един срещу друг и едва сега да започват дискусии, които да изчистят проблема, ние от БСП считаме, че тази ратификация не е необходима на България и няма да я подкрепим. Трябва да обясним, че в борбата срещу насилието на жени или домашното като цяло, БСП е и винаги ще бъде винаги съюзник на всяка инициатива. Важното е да се извадят тези мерки, които да предотвратят тези мерки. Но да се натисне на този дебат зеленото и червеното копче, е простовато. Точно като човек, учил на Запад, въпросът не се поставя по един и същи начин в Париж и София. Контекстът е различен, социалните възприятия са различни и да се игнорират, би било безотговорно. Този тип дебати, дори когато са базирани върху страхове, трябва да бъдат обяснявани.

Вижте целия разговор във видеото.

Цветанов: Няма да се разпадне коалицията заради Истанбулската конвенция

Цветанов: Няма да се разпадне коалицията заради Истанбулската конвенция

Коалицията няма да се разпадне заради Истанбулската конвенция, каза Цветан Цветанов в "Панорама".