НОВИНИ

Засаждат кипариси срещу снегонавявания на АМ "Тракия"

Със засаждането на 4 -метрови кипариси Агенция "Пътна инфраструктура" ще се опита да спре снегонавяванията на магистралата, които създаваха проблеми миналата година. Утре влиза в сила зимната организация за поддържане на пътищата. 3 000 машини са в готовност да излязат при първия сняг, а 28-те областни пътни управления следят прогнозата за времето ежечасно, обяви регионалният министър Николай Нанков.

Александър Марков
от Александър Марков Екип на "По света и у нас"
18:42, 31.10.2017 (обновена)
Чете се за: 01:54 мин.
У нас

Лесозащитната стена от кипариси и сламени бали зад тях ще пази магистрала "Тракия" в района на Карнобат от навявания, обяви регионалният министър Николай Нанков. Поставянето на сламените бали започна днес, а самите кипариси ще се садят утре, обясниха от фирмата-изпълнител.

Николай Милчев, представител на фирмата изпълнител на зеления пояс: Тука ще правим 350 метра, това е опитно, за навяванията през зимата.

Именно магистрала "Тракия" в района на Карнобат често бива затваряна заради снегонавявания и катастрофи, а на Нова година стотици шофьори бяха блокирани в снежен капан там.

Шофьор: Попадали сме в такава тапа, трудно е, закъсняваме след работа, не е приятно за никой.

В най-критичните участъци от автомагистралите със снегонавявания - край Шумен и Варна, ще бъдат поставени т.н. "противонавяващи мрежи".

Енчо Енчев, пътно-поддържаща фирма - Шумен: Разполагаме с около 5 км от тая снегозащитна ограда. Ефектът от мрежата е този, че при снегонавяване самият сняг се отлага пред нея.

Ако все пак има снегонавявания, магистрални участъци ще се затварят, за да не се стигне до ситуации като бедствието от Нова година. Пътноподдържащите фирми са осигурили 3000 машини. Повечето областни управления имат 100 000 тона сол и 300 000 тона пясък и осигурена техника между 60 и 100% от необходимото.

Васил Костов, управител на фирма за поддържане и почистване на пътища: Шосето или пътната мрежа трябва да бъде на вода. Да е изчистена на вода.

Снегорините и почистващата техника ще излязат до минути след падането на първия сняг. Автомагистралите и първокласните пътища трябва да са проходими до 2 часа след спирането на снеговалежа при 3 см снежна покривка. Ако работата не е свършена качествено, ще има неустойки в различен размер.

Михаил Рашков, дирекция "Поддържане на пътната инфраструктура" - МРРБ: От 10 хиляди, преминете през 30 хиляди и стигнете до около 40 000.

От 15 ноември до 1 март шофьорите трябва да карат с гуми с грайфер от 4 мм. Прогнозите са в средата на ноември времето да се влоши.

;

Държавата е абсолютно готова за зимното поддържане на пътищата, което влиза в сила от утре, обяви регионалният министър. Цялата налична техника и материали за почистването и поддържането са разпределени по областните пътни управления. Някои от машините, които сега участват в текущи ремонти, за часове могат да бъдат преоборудвани и пренасочени към поддържане на пътя, ако падне сняг.

До 80 милиона лева са предвидени тази година за зимно поддържане на републиканската пътна мрежа. Ако работата по поддържане и почистване не е свършена добре, ще има и сериозни санкции за фирмите.

Николай Нанков беше категоричен, че ако се наложи заради снегонавявания, магистрални участъци ще бъдат затваряни.

Николай Нанков, министър на регионалното развитие и благоустройството: Това е добрата практика не само в България, добрата практика в Германия - за 4-5 часа затваряме автомагистрали, колеги. Да, това е правилната практика и така трябва да процедират колегите от Областните пътни управления заедно с поддържащите фирми, за да няма бедстващи български граждани, не дай си Боже болни, родилки, хора на хемодиализа, затрупани от преспи в снежния капан.
;

В опит да се справи със снегонавяванията, които от години са проблем в определени участъци в страната - като Шумен, Варна, Карнобат, тази година държавата започва да изгражда т.н. лесозащитни пояси, които в чужбина действат от години и които спират снега да попадне на пътното платно.

;

От утре, 1 ноември, започва и полицейската акция "Зима". Така че бъдете внимателни, карайте със съобразена скорост и с изправен автомобил.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нова зона за строителство в детския научен център Музейко
Нова зона за строителство в детския научен център "Музейко"
ПГ на ГЕРБ обсъди ситуацията след оставката на здравния министър
ПГ на ГЕРБ обсъди ситуацията след оставката на здравния министър