Как и с кого ще търгува Европа и какви са предизвикателствата пред европейските пазари бяха сред основните теми, обсъждани на неформалния съвет по търговия в рамките на Европредседателството на България. Европа се отваря към трети страни, вследствие на предприетата по-затворена търговска политика на САЩ. Какви са очакванията на министрите, които държат гръбнака на европейската икономика, вижте в репортажа на Илина Бисерова.

Европа набелязва конкретни стъпки как да подобри търговските си пазари-стана ясно днес в София.

Емил Караниколов - министър на икономиката: Ние сме единни в решението да се противопоставим на всички опити за подкопаване и отслабване на системата на многостранната търговска система.

Основна тема по време на Съвета беше намерението на американския президент Доналд Тръмп да наложи санкции и по-високи мита за някои европейски стоки. Обтягането на търговските отношения между САЩ и Европа се случи, след като Щатите се оттеглиха от Транстихоокеанското споразумение за свободна търговия. Реакцията на Европа не закъсня, тя реши да се отвори към трети страни.

Сесилия Малмстрьом - еврокомисар по търговията: Знаете какви препоръки даде секретарят по търговията на американския президент Тръмп. Не знаем дали ще предприеме действия, има срок до средата на април. Обсъдихме различните последствия за пазара на стомана и алуминий. Все още обсъждаме, че трябва да се предприемат действия, защото сме партньори и приятели и не сме заплаха изобщо. Ако се предприемат мерки срещу нас, зависи и какви са, ние сме готови да вземем контра мерки в зависимост от отсрещните действия.
Емил Караниколов, министър на икономиката: Относно евентуалните санкции на САЩ по отношение на вноса на стомана и алуминий ще следим много внимателно въпроса, подкрепяме комисията, по предприетите действия по темата.

Европейският съюз е на прага да финализира преговорите за търговия с Мексико и страните от Меркосур , които са Аржентина, Бразилия, Уругвай, Парагвай и Венецуела. Лятото трябва да е готово и споразумението с Япония.