НОВИНИ

Заседание на Националния щаб заради очакваното влошаване на времето

Най-сериозна обстановка се очаква в следващите дни в Северна и Североизточна България - Варна, Русе, Силистра, Добрич, Шумен и Разград. Прогнозите са за над 50 см нов сняг и ветрове със скорост 20 метра в секунда. Риск има и за областите Смолян и Пазарджик. Това стана ясно след заседание на Националния щаб, който беше създаден във връзка с прогнозите за предстоящи обилни снеговалежи и силни ветрове. Ръководителите на ключови министерства и институции обобщиха конкретните мерки, които ще се взимат превантивно - за да може да се реагира бързо и адекватно при кризисна ситуация. Премиерът в оставка Бойко Борисов призова хората да пътуват само в краен случай през следващите няколко дни. А на военния министър Ненчев поръча армията да има готовност да помага на гражданите, които все пак са решили да пътуват.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
17:15, 04.01.2017
Чете се за: 01:30 мин.
У нас

Цялата налична техника в държавата ще бъде проверена и на разположение - обобщи ръководителят на щаба Румяна Бъчварова. Превантивно ще се затварят пътища, за да могат да бъдат разчистени. Призивът на институциите е - ако не е наложително да не се пътува в следващите дни, особено в Северна и Североизточна България.

Румяна Бъчварова - вицепремиер и министър на вътрешните работи в оставка: Много разчитаме гражданите да се съобразяват с указанията ,колкото и това да означава нарушаване на техните планове и трудности от битов характер, но те ще бъдат в контекста на предотвратяване на по-тежки последици.

Проверява се снегопочистващата техника в цялата страна. Няколко часа преди да завали сняг, машините ще бъдат разположени на т. нар. точки за изчакване, за да могат да реагират в първите минути. Голяма част от първокласната пътна мрежа и магистралите още тази нощ ще бъдат обработени против заледяване.

инж. Георги Златев - директор на дирекция „Поддържане на пътната инфраструктура" - АПИ: Ако прогнозата се потвърди и наистина имаме бедствена ситуация със снегонавявания над един метър и видимост до 10 м ще бъдат предприемани превантивни действия по затварянето на пътни участъци, особено третокласната пътна мрежа, която свързва малките населени места с по-големите градове.
комисар Бойко Рановски - началник на Пътна полиция: Призоваваме водачите да се информират за обстановката, дали има затворени пътища - където има затворени участъци да не предприемат навлизане в тези участъци - при предишни ситуации се получаваше ,че не се съобразяват с контролните органи и се получава задръстване и става още по-сложна ситуацията.

Съвместни екипи ДАИ и МВР ще контролират движението на тежкотоварните автомобили. Изпратен е мейл до всички асоциации на превозвачите.

Ивайло Московски - министър на транспорта в оставка: Призовали сме ги максимално да намалят движението си в периода от четвъртък до неделя, само в извънредни случаи да пътуват с максимално добре подготвени машини.

Ще се удвои броят на дежурните аварийни групи - в ж.п. транспорта и електропреносната мрежа.

Теменужка Петкова - министър на енергетиката в оставка: Рамков договор за облитане с хеликоптер и дрон оглед. Може да се мобилизират 100-1500 човека.

Ще бъдат мобилизирани максимален брой полицаи и екипи на Спешна помощ. Медицинската техника също ще бъде проверена, линейките ще бъдат заредени с гориво. Изпратени са инструкции към болниците.

Ваньо Шарков - зам.-министър на здравеопазването в оставка: Пациентите на хемодиализа да бъдат хоспитализирани, за да не се налага в критични ситуации да бъдат транспортирани - същата инструкция важи и за бременните, които са с наближаващ термин в следващите дни.

Мобилните оператори са се ангажирали да подсигурят с допълнителни батерии и агрегати базовите станции. Подготвени са сателитни телефони, които при необходимост да бъдат изпратени в райони, в които има проблем с комуникациите. Горските предприятия имат на разположение близо 200 екипа, министерството на отбраната също има готовност - да се включи с техника и хора.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новогодишни бебета в зоопарка
Новогодишни бебета в зоопарка
На 31 януари изтича валидността на годишните винетки
На 31 януари изтича валидността на годишните винетки