НОВИНИ

Заседанието на парламента се провали заради липса на кворум

Повече от 20 депутати от ГЕРБ и Обединените патриоти отсъстваха, а представители на БСП и ДПС, които бяха в залата, не се регистрираха. Лидерите на ГЕРБ и ДПС пък обсъдиха номинацията за конституционен съдия от парламентарната квота.

Надежда Василева
от Надежда Василева Ст. Рошкев
17:40, 27.09.2018
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

Три опита за събиране на кворум тази сутрин. И трите без успех.

Цвета Караянчева, председател на НС: Моля колегите от БСП и ДПС да се регистрират, виждам има хора в залата. Няма кворум, не можем да проведем днешното пленарно заседание, следващо заседание е утре в 9 часа.

БСП и ДПС не се регистрираха с мотива, че е задача на мнозинството да си осигури кворум.

Филип Попов - БСП: 2014 година г-н Борисов беше заявил - ние ще дойдем в парламента, за да направим кворум, за да гласуваме оставките на тогавашната изпълнителна власт. Ето сега по същия начин стоят нещата.

Управляващите обясниха, че от редиците им отсъстват депутати, които са в командировка и че ще затегнат дисциплината, за да има кворум.

Цвета Караянчева - председател на Народното събрание: Много съм разочарована, защото днес имаше важни точки, които трябваше да минат. Оказа се, че днес е нулев ден. Тези, които не са били регистрирани и са провалили кворума, няма да получат възнаграждение, 2 трети от възнаграждението за днес ще им бъде отнето.
Явор Нотев - Обединени патриоти: Групата, която произведе обществен скандал с желанието си да работим през ваканцията, парламентът да не излиза във ваканция, отсъства във времето на редовната сесия.

БНТ: Утре вие ще се регистрирате ли в залата?

Мустафа Карадайъ - лидер на ДПС: Нека тази тема да я оставим на ДПС като поведение. Сега ако разкрием нашето тактическо поведение, ГЕРБ ще си направят тактическо поведение на база нашето.

ГЕРБ се надяват опозицията да не продължи да бойкотира кворума.

Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: Ангажимент на управляващото мнозинство е да си събира кворума, за да може да има стабилност.

Веднага след провала на заседанието лидерите на парламентарните групи на ГЕРБ и ДПС обсъдиха на среща на четири очи търсенето на консенсус при избора на нов конституционен съдия от квотата на парламента.

Единствената кандидатура - на Красимир Влахов е внесена от управляващите. Следващата седмица той ще представи идеите си пред ДПС. ГЕРБ предлагат такава среща и с левицата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ананиев и Манолова в задочен спор за задължителната здравна застраховка
Ананиев и Манолова в задочен спор за задължителната здравна застраховка
Германия ще е домакин на Европейското първенство по футбол през 2024 г.
Германия ще е домакин на Европейското първенство по футбол през 2024 г.