НОВИНИ

Заседанието на ВСС беше съпътствано от протест срещу кандидатурата на Гешев

Третото, предпоследно заседание на Висшия съдебен съвет, на което могат да се издигат кандидатури за главен прокурор, беше съпътствано от протест срещу единствената до този момент кандидатура, тази на Иван Гешев, който в момента е заместник на Сотир Цацаров. Пред ВСС се бяха събрали и хора в подкрепа на Гешев.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:27, 25.07.2019
Чете се за: 01:18 мин.
У нас

На днешното заседание на Висшия съдебен съвет нова кандидатура за главен прокурор не беше издигната. Така за сега Иван Гешев остава единствения кандидат за поста на обвинител номер 1. Издигането на кандидатурата предизвика противоречиви реакции и стана повод за протест пред Висшия съдебен съвет. Той се организира от политическото движение "Демократична България" и блокира за няколко часа движението на трамвайте по ул. "Екзарх Йосиф". Недоволните поискаха оттеглянето на кандидатурата на Гешев, а Христо Иванов внесе искане за образуване на дисциплинарно производство заради твърдения по негов адрес в интервюто на заместник-главния прокурор пред БНТ.

Христо Иванов, председател на " Да, България": За изявленията, които той направи пред вас, които, според нас нарушават редица положения - Конституционни и законови и в Етичния кодекс на българския магистрат. Той направи недопустими политически квалификации. Компрометира своята безпристрастност, което е основно изискване със спекулациите, които направи за връзката на една политическа партия и казуса с изтеклите данни.

Иван Гешев отговори, че в една демократична държава всеки е свободен да изразява исканията си.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор: Аз, както виждате, работя и нямам време да следя политически събития, нито съм в час с политическия дневен ред. Единственото, което мога да кажа съм го казал пред обществената телевизия и накратко мога да обобщя, че това, което казах там е какво ще се случи, защо ще се случи и то вече се случва.

Пред Висшия съдебен съвет имаше и контрапротест в защита на кандидатурата на Гешев. Двете групи влязоха в остри словесни престрелки.


;

Заради напрежението полицията образува кордон, за да ги раздели и да не допусне сблъсъци. В същото време прокурори, следователи и съдебни служители от Специализираната и Апелативната специализирана прокуратура изпратиха до Висшия съдебен съвет свое становище, в което изразяват пълната си подкрепа за Иван Гешев като кандидат за главен прокурор.

Камарата на следователите също заяви, че кандидатурата на Гешев отговаря на всички стандарти за поста и призова ВСС да не се поддава на никакъв външен натиск. Прокурорската колегия на ВСС излезе с позиция, че действията на "Да, България" са както опит за целенасочена политическа намеса в процедурата за избор на главен прокурор и така в независимостта на съдебната власт. Уверяват ,че няма да се поддадат на натиск и влияние, независимо от това дали се осъществяват от управляващите или от опозицията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Горублянци ще блокират Цариградско шосе всеки ден от септември
Горублянци ще блокират "Цариградско шосе" всеки ден от септември
​Напрегнат първи ден за Борис Джонсън
​Напрегнат първи ден за Борис Джонсън