НОВИНИ

Заседанието за избор на ново сръбско правителство бе отложено

Партиите, които не подкрепят правителството на Сърбия начело с Ана Бърнабич, вече няма да бъдат част от управляващата коалиция, нито пък техни представители ще могат да останат на управляващи позиции в държавните предприятия. А ако управляващото мнозинство не си осигури силна подкрепа за екипа на Бърнабич в Скупщината на Сърбия, не са изключени предсрочни парламентарни избори, пише белградският вестник "Вечерне новости".

bnt avatar logo
от Източник: БТА
10:05, 19.06.2017
Чете се за: 01:41 мин.
По света
заседанието избор ново сръбско правителство отложено

С това условие представители на Сръбската прогресивна партия тази седмица ще проведат консултации с партиите от управляващата коалиция, за да разберат на колко силна подкрепа в парламента може да разчита кабинетът Бърнабич, пише изданието.

От ръководството на СПП бе заявено, че техният лидер Александър Вучич няма да се откаже от предложението за челния пост в правителството, а Бърнабич подчерта, че ѝ е необходима силна подкрепа от депутатите, за да може да продължи започнатите реформи. Президентът Вучич не е съгласен с компромиса недоволните депутати от управляващото мнозинство да останат извън залата или да се въздържат по време на гласуването за правителството, отбелязва "Вечерне новости". Затова заседанието на парламента за избор на правителство е отложено за следващия уикенд, за да може всички във властта да имат достатъчно време да помислят остават ли в управляващия блок или го напускат, пише белградският вестник.

Това ще бъде казано не само на депутатите от Единна Сърбия на Драган Маркович Палма и представителите на партията на Муамер Зукорлич, които заявиха, че няма да подкрепят Бърнабич, но и на онези в Социалистическата партия на Сърбия и Сръбската прогресивна партия, които се замислят дали да подкрепят номинацията ѝ.

Вестник "Политика" отбелязва, че развръзката около осигуряването на парламентарно мнозинство за избирането на Ана Бърнабич на поста премиер може да стане радикална под формата на нови избори. За тази възможност говори вицепремиерът Небойша Стефанович, който все пак е уверен, че до този сценарий няма да се стигне.

"Когато се занимавате с политика, изборите винаги съществуват като възможност и не виждам нищо лошо в проверка на народната воля. Същевременно с оглед на това, че народът ни даде ясен мандат преди всичко чрез подкрепата на Александър Вучич на изборите, вярвам, че ще успеем да осигурим стабилно мнозинство за подкрепа на правителството", заявил Стефанович, цитиран от вестник "Политика". Причина за неговия оптимизъм може да бъде решението на Социалистическата партия на Сърбия да подкрепи Бърнабич. Същото ще направи и Социалдемократическата партия на Сърбия, водена от Расим Ляич, пише вестник "Политика".

Вестник "Данас" отбелязва, че заседанието на парламента, на което ще бъде гласувано новото правителство ще бъде след тържествата по повод избирането на Вучич за президент, които са насрочени за петък, 23 юни. Въпреки възмущението на лидера на Единна Сърбия Драган Маркович Палма и Муамер Зукорлич, новото правителство ще има подкрепата на над 140 от общо 250 депутати, пише изданието. "Данас" отбелязва, че депутатът Муамер Зукорлич е заявил за ТВ Санджак, че няма да участва в утвърждаването на "антисемейни ценности".

Сръбският президент Вучич свика за тази сутрин среща в централата на Сръбската прогресивна партия с депутатите от тази партия, включително с представители на коалиционните партньори от Сръбското движение за обновление, Сръбската народна партия и движението Сила на Сърбия на Боголюб Карич, съобщават белградските вестници.

Вицепремиерът Зорана Михайлович заяви този уикенд, че новото правителство на Сърбия ще има повече ресори, в него ще има по-голямо участие на социалистите и един вид подялба на премиерската работа. Ана Бърнабич ще бъде "икономически премиер", а Ивица Дачич - "политически премиер", заявила Михайлович, цитирана от "Данас".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
360 войници помагат в борбата с горските пожари в Португалия
360 войници помагат в борбата с горските пожари в Португалия
Над 36% ръст на пътниците на летище София през май
Над 36% ръст на пътниците на летище София през май