България може да изпрати до 400 войници в Румъния в рамките на многонационална бригада на НАТО. Това заяви министърът на отбраната Николай Ненчев на срещата на министрите на отбраната на Алианса в Брюксел. Бригадата ще е съставена от многонационални сили и разполагането й е по искане на самата Румъния, заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг. Засега към България не е отправяно искане за участие в четирите батальона, които ще бъдат изпратени в Балтийските републики и Полша срещу евентуална руска агресия. Министър Николай Ненчев проведе и двустранни срещи с румънския си и гръцки колега за сигурността на Черноморския регион и борбата с незаконната миграция.

Многонационалната бригада в Румъния ще има за задача само да координира ученията на НАТО в региона. Тя ще е под командването на дивизионния щаб Югоизток. България подкрепя инициативата, заяви министърът на отбраната Николай Ненчев.

Николай Ненчев, министър на отбраната - Ние обсъждаме този въпрос към момента. Евентуално ние бихме могли да участваме с 400 приблизително около 400 човека в обучения и общи тренировки на ротационен принцип.

На среща с румънския си колега Михнеа Моток Ненчев е заявил и загрижеността на сюъзниците за сигурността в Черно море . Колко кораба ще бъдат изпратени в Черно море - още не е ясно.

Николай Ненчев, министър на отбраната - Ние се убедихме заедно с румънския колега, че е необходимо по-осеаземо присъствие на НАТО в региона на Черно море. Имаме обща концепция и вероятно ще поставим въпроса на Срещата на върха във Варшава съвместно.
Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО - Ние вече увеличихме присъствието си в региона на Черно море с повече мисии "Еър Полисинг", с мерки за подкрепа на съюзниците, с повече морско присъствие и учения. Но има още какво да направим.

Засега към България не са отправяни искания за участие в четирите батальона, които ще бъдат изпратени в Литва, Латвия, Естония и Полша, уточни Ненчев. Според високопоставени източници в НАТО, батальоните ще бъдат готови в началото на следващата година. Числеността им може да наброява 4000 души.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО - Нашето съобщение е, че НАТО ще продължи да защитава всички свои съюзници от заплахи, идващи отвсякъде. Затова и подсилваме колективната отбрана в мащаби, невиждани от Студената война насам. Ще осигурим продължително присъствие на сили по Източния фланг на НАТО. Решението за това ще бъде взето на тази среща и на Срещата на върха във Варшава.
Александър Марков - Посланието от срещата на министрите е едно: мерките за подсилване сигурността по Източния фланг са пропорционални, с отбранителен характер и не са насочени срещу Русия. Мерките целят не провокирането, а избягването на конфликти и инциденти като този с руския самолет над Турция от миналата година. Всичко това ще бъде потвърдено и във Варшава.