НОВИНИ

Защитна цена за слънчогледовите ядки искат от бранша

Да се въведе защитна цена на слънчогледовите ядки искат производители от бранша. Те се оплакват, че в момента са принудени да продават продукцията си на загуба, заради ниските цени, които предлагат основните играчи на този пазар Молдова, Украйна и Аржентина.

bnt avatar logo
от Даниела Димитрова
07:11, 06.03.2017
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

През последните години 70-те предприятия в България, които произвеждат белен слънчоглед, успяват с качество да изместят от европейския пазар най-големите износители на ядки - Индия и Китай. Втора година обаче търпят загуби, защото Украйна, Молдова и Аржентина подбиват борсовата цена на слънчогледа, която в момента е 750 евро на тон. Затова от бранша настояват държавата да въведе защитна цена.

Сезгин Дауд - производител: „Да има някакви предпазни ценови норми. Цената тръгна нагоре, но следващата седмица Украйна произведе слънчогледова семка на 630 евро, а нашата себестойност е 750 евро. Трябва някакви отношения между търговец, производител и държавата да има по-голям обмен. Ние нямаме никакво такова, което може да ни допринесе за по-добри конкурентни цени. Ние сме ден за ден".
;

Заради ценовия хаос в сектора, много от по-малките фирми са фалирали. Сезгин Дауд обаче, чието предприятие е в русенското село Стамболово, не се отказва, а търси друг вариант, за да оцелее на пазара.

Дауд произвежда месечно 800 тона белен слънчоглед. Половината заминава директно за Холандия.

Том Берег – търговец от Холандия: „Всеки месец идвам от Амстердам в Стамболово, за да проследя качеството на ядките, защото аз ги внасям за хлебарската промишленост, знаете колко са модерни биопекарните днес. Освен това част от вашия слънчоглед е и за изхранването на патиците и гъските в Холандия, където зимите са много тежки и хората го купуват, за да нахранят птиците на полето и да ги спасят от студа, което е практика при нас”.

Освен за Холандия белените слънчогледови ядки от Стамболово се изнасят за Полша, Великобритания и Турция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лифтът на Боровец е технически изправен, твърдят от ДАМТН
Лифтът на Боровец е технически изправен, твърдят от ДАМТН
90-годишна пловдивчанка пази традицията на българските шевици
90-годишна пловдивчанка пази традицията на българските шевици