НОВИНИ

Защо българите не спазват и не вярват на законите - отговарят депутати

Защо българите не спазват и не вярват на законите? Отговорът от депутатите от Народното събрание потърси Надежда Василева за „Плюс това“.

Надежда Василева
от Надежда Василева
11:40, 10.03.2018
Чете се за: 02:12 мин.
У нас

Законите са като паяжините - могат да улавят малките мухи, но стършелите и осите се промъкват през тях. Тази мисъл на писателя Джонатан Суифт отговаря на усещането на тези, които не вярват, че пред закона всички са равни. Не разчитат на Темида, а разчитат на себе си. Смятат, че слабият няма да бъде защитен. А силният? Силният може да получи всичко.

Крум Зарков - БСП: Хората не вярват, че законите важат еднакво за всички, защото истината е, че те като че ли не важат еднакво за всички. Очевидно е, че хора ,които имат по-голяма позиция, по-голяма икономическа сила се справят с определени закони по-добре. А има и такива, които успяват и да ги пишат.
Десислава Атанасова - ГЕРБ: Много често в обществото ни има такива убеждения. Дори ако се наблюдава съдебната практика в различни съдилища, може чисто професионално да се стигне до този извод и неслучайно на пленумите на върховните съдилища има тълкувателни решения по определени казуси , свързани с прилагане на определени текстове от законодателството, така че да не се оказва, че правото и законът се чете по различен начин.
Явор Нотев - Обединени патриоти: Половината от гражданите, потърсили правосъдие излизат неудовлетворени и то в спор, в който са достигнали решителността да бранят интереса си пред съд. За съжаление трябва да признаем, че има нередности и недостатъци и слабости в работата на лицата, които прилагат закона, там грешките нямат оправдание. Много лесно те могат да бъдат илюстрирани по различни решения по повод на едни и същи по естеството си казуси, което няма как да бъде обяснено на гражданите и съпоставяни на такива решения сочи на една действително несправедливост. И накрая трябва да признаем, че нивото на законодателната продукция, която излиза от тази сграда, в никакъв случай не можем да определим като много високо.
;

Законодателят често прекроява едни и същи текстове. Понякога аварийно. Следва скандалите, реагира на случаи, взривили общественото спокойствие. Сделката за ЧЕЗ задейства идеи за промени в Закона за енергетиката. След убийството на криминално проявен, извършено от пловдивски лекар се заговори за промени, свързани с неизбежната отбрана.

Крум Зарков - БСП: В момента висят в НС 7-8 законопроекта за изменение на НК, в същото време от години се говори за изцяло нов НК. И докато си говорим за изцяло нов, кърпим стария, пак и пак и пак. Надали това е най-добрият подход. Преди да стана народен представител съм учил, че законът трябва да е нещо трайно и общо. За съжаление на практика се оказва, че правим точно обратното - правим закони за конкретни случаи и ги променяме често. Това не е добър белег за законодателство.

Има закони, които са променяни хиляди пъти, от което не стават по-добри.

Явор Нотев - Обединени патриоти: Впечатлението, което се оставя за една бърза реакция, за следене на пулса, за следене на скандала ако щете, не е недостатък. Недостатък би било неправилната законодателна техника, която ще създаде недоверие и несигурност с обратното действие на закона. Приемаме закони в дадени ситуации, които бързат и целят да решат обществено значими проблеми, без обаче те да бъдат възприети и облечени в перфектна юридическа форма.
Десислава Атанасова - ГЕРБ: Много често в призивите си особено към законодателя гражданите са прекалено прецизни. Аз твърдя ,че имаме добро законодателство в много сфери, друг е въпросът доколко то се прилага адекватно, доколко гражданите познават българското законодателство и познават своите права. Слава Богу напоследък гражданското общество е все по-будно и реагира при всеки повод, така че да търси своите права.
;

И управляващи, и опозиция са наясно, че ежедневно с поведението си влияят на общественото доверие върху институцията парламент. Че всички, които участват в писането на законите носят отговорността за тяхната сила и тежест. В ръцете на Темида е да отсъди еднакво за бедния и богатия, силния и слабия. Ако загине справедливостта, човешкият живот няма да има вече никаква стойност, казва немският философ Имануел Кант.

И че законът, който живее вътре в нас, се нарича съвест, а съвестта сама по себе си привежда постъпките в съответствие със закона.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жителите на столичния кв. „Витоша“ на протест заради лошата инфраструктура
Жителите на столичния кв. „Витоша“ на протест заради лошата инфраструктура
От днес Велико Търново и още 14 населени места в района остават без вода
От днес Велико Търново и още 14 населени места в района остават без вода