НОВИНИ

Доц. Бърдаров: Образованието е ключът за решението на демографския проблем

Демографската криза ли е най-големият проблем на България, ще изчезне ли населението на страната ни след няколко десетилетия и защо българите са песимисти - гост с коментар по тези въпроси в предаването "Панорама" по БНТ беше доц. Георги Бърдаров, специалист по демография и преподавател в Геолого-географския факултет на СУ.

bnt avatar logo
от БНТ
21:34, 04.01.2019
Чете се за: 00:54 мин.
У нас
Доц. Георги Бърдаров: Аз съм категорично против всякакви апокалиптични и катастрофични прогнози, тъй като те насаждат паника, не почиват на обективните реалности. Не се стига до същността на проблемите, а се минава по една популистка линия, след като излязат резултатите на НСИ за демографията.

Демографското състояние на България той нарече "естествен процес", тъй като България е част от развития свят, а там протичат подобни естествени процеси. Също така българите не бива да бягат от реалността - страната ни е в демографска криза. 29 години стоим в тройката държави с отрицателен естествен прираст. Според него проблемът в България е, че за демографията се говори с клишета, от което произтича вземането на грешни решения, а вината се стоварва в ниската раждаемост.

Доц. Георги Бърдаров: В България няма ниска раждаемост. Има съвсем нормална раждаемост за европейска държава на този етап от своето развитие.

В момента в детеродна възраст влиза поколението, раждано 1995-2000 г., когато България е била в тежка демографска криза. По това време има много емигрирали семейства и затова в момента може да се твърди, че раждаемостта е стабилна. Детеродният контингент е малък, коментира още Бърдаров.

Един от най-големите проблеми свързани с демографията в България е застаряващото население - вертикален демографски дисбаланс, което е факт заради голямата миграция на младо население.

Доц. Георги Бърдаров: Когато говорим за демография в България, трябва да говорим за едно единствено нещо - увеличаване на дяла на младото население. Не можем да вдигнем раждаемостта сензационно по никакъв начин.

Според доц. Георги Бърдаров ключовата дума за справяне демографския проблем е "образование".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Пет души бяха ранени при експлозия на автобусна спирка в Сантяго
​Пет души бяха ранени при експлозия на автобусна спирка в Сантяго
В Ловеч изграждат първото общообразователно училище с изучаване на религия
В Ловеч изграждат първото общообразователно училище с изучаване на религия