На този ден преди 80 години в Берлин започват най-спорните летни олимпийски игри, провеждани до този момент. Открити от диктатора Адолф Хитлер те остават в историята, като "нацистката олимпиада". Страната ни участва на форума и дори открива събитието, делегацията ни е внушителна за времето си - 94 души, от които само 23-ма състезатели.

Адолф Хитлер и Цар Борис Трети в Берлин на 1 август 1936г.
Адолф Хитлер и Цар Борис Трети в Берлин на 1 август 1936г.

Нацистката власт вижда в събитието добра възможност да разпространи по света идеите си. За първи път олимпиадата се предава на живо по телевизията. От кадрите заснети тогава ясно се вижда как на откриването цар Борис Трети не прави "нацистки поздрав", нито военен - за разлика от другите държавни лидери. Борис е близо до Хитлер и гледа ... към олимпийския огън. Ден по-рано той е преминал през страната ни, а вероятността да не стигне крайната точка била голяма. Лошата организация по преминаването му у нас, предизвиква бурна суматоха и едва не се стига до размирици. Нашенци успяват да си вземат за спомен 14 от сувенирните дръжки на оригиналната факла.

Делегацията ни в състав от 94 души, от които само 23-ма са състезатели - не печели нито един медал. С най-много отличия са домакините. Хитлер обаче не е доволен. Успехът на тъмнокожия американец Джеси Оуенс се приема като голям удар за нацистката догма и предразсъдъци. Цветнокожият атлет печели цели четири медала, пред яростния поглед на Хитлер.


Джеси Оуенс
Джеси Оуенс

Фюрерът преглъща първите две отличия, но при третото демонстративно напуска Олимпийския стадион. Връща се за награждаването, но отказва да поздрави победителя. Нацистката теория за превъзходството на арийската раса е разбита от успехите на още много други тъмнокожи атлети, и такива от еврейски произход. И така, преди 80 години, Олимпиадата успява да бъде по-силна от политиката, расовата дискриминация, нацизма и диктатурата на Хитлер. Но само за 16 дни.

Още по темата Олимпиадата в Рио