Защо документ на ООН за миграцията стана повод за ново политическо напрежение? Какво представлява Пактът за миграцията и защо БСП и ОП се притесниха от документа? Защо без обществен дебат управляващите побързаха да се откажат от него? Разговор между редовете и страховете в Сутрешния блок на БНТ с депутата от ОП Милен Михов и Любомир Кючуков, директора на Института за икономика и международни отношения.

Това не е някакво екзотично становище на ОП, на мнозинството и на българската държава, заяви депутатът от ОП Милен Михов.

Информацията, с която разполагаме, това е едно становище на доста държави в Източна Европа - Унгария, Полша, поне няколко, ако говорим за Източна Европа. България не е сама в този поток и своите опасения.

Този пакт, макар и правно необвързващ, създава определени стандарти, които държавите, подписали пакта, на практика се задължават да поддържат, обясни Михов.

Милен Михов, ОП: Най-общо това са стандарти, които възприемат миграцията като нещо в полза на държавите. Една от целите на този договор е да се създадат едни нормативни условия с ред задължения за националното законодателство, включително медиите, здравните и социалните системи, които да гарантират една легална миграция, която се възприема като нещо положително за всички държави.

Правителството има решение, но няма позиция по въпроса, отбеляза Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения. Самият пакт е за безопасна, организирана и законна миграция - става дума за решаване на проблемите срещу незаконната миграция, обясни той.

Любомир Кючуков: Пактът не задължава, той дава приоритет на националното законодателство, дава възможност да се определя законността или незаконността на миграцията, съобразно националното законодателство и едва след това следват всички тези неща, които правят от мигранта човек.


Целия разговор гледайте във видеото.

"Още от деня": Глобалният пакт за миграцията на ООН - коментар на Весела Чернева

"Още от деня": Глобалният пакт за миграцията на ООН - коментар на Весела Чернева

Този документ няма задължителен характер, няма обвързващ характер. Това коментира в предаването "Още от деня" Весела Чернева, директор на софийския оф...