НОВИНИ

Масови нарушения на пътя през уикенда

През изминалото денонощие на пътя са станали близо 30 тежки катастрофи. Само вчера са загинали 4-ма души, а ранените са над 40. Докога след дъжд пътищата в страната ще бъдат блокирани, колоните - километрични, а шофьорите ще изпреварват в аварийната лента? - от неправителствения сектор искат още по-строг контрол на пътя и се заканиха за нови протести.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:40, 17.07.2017
Чете се за: 01:19 мин.
У нас
Владимир Тодоров, председател на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи: Когато падне сняг или завали дъжд всичко се обърква. Това говори, че инфраструктурата ни все още не подготвена въпреки милиардите, които се изсипват.

Според МВР не само състоянието на някои пътища в страната предизвика транспортен хаос. Проблемни се оказват уменията на някои шофьори.

Мария Ботева,,Пътна полиция" ГД Национална полиция: Ставаме свидетели на не добрата подготовка на участниците в движението по пътищата като водачи, да съумяват да управляват и овладяват превозните средства, с които се придвижват.

Според председателя на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи една от основните причини за транспортния хаос, който обикновено се повтаря при лошо време, е липсата на полицейско присъствие.

Владимир Тодоров, председател на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи: Истината е, че пътна полиция за съжаление не разполага с необходимия ресурс, не се инвестира в камери, не може от София до Бургас да има на 3-4 места камери, трябва да има поне на 40-50 места. И най-важното е невъзможността да бъдат санкционирани навременно и ефективно водачите.

От МВР заявиха, че патрулите през уикенда са били достатъчно. Проблем се оказва дисциплината на щофьорите. От началото на годината патрулите засичат все повече шофьори, които използват аварийната лента на магистралите, за да изпреварват. Досега са санкционирани 142-а нарушители. Глобата за подобно нарушение достига до 150 лв.

инспектор Мария Ботева, ,,Пътна полиция" ГД Национална полиция: ,Бих казала, че през почивните дни бяха изведени достатъчно много екипи на Пътна полиция. Междувременно и екипи, които да заснемат нарушителите. Всеки ще получи онова, което е заслужил за своите нарушения.

На този фон цифрите от статистиката на МВР продължават да са стряскащи. От началото на месеца на пътя са загинали 30 души, а ранените са над 460.

Мария Ботева, ,,Пътна полиция" ГД Национална полиция: Призивът е хората наистина да се съобразяват. Ние не можем да преценим във всеки един момент къде ще се образува някакво задръстване, къде на някой водач му е прилошало, на друг му се е повредил автомобилът, за да може на всяка една такава позиция да има разположен патрул.

От асоциацията на пострадалите при катастрофи очакват и тази година юли, август и септември да са месеците с най-много жертви. В сряда подготвят поредно протестно шествие с искане за повече дисциплина и толерантност на пътя. Шествието ще тръгне от храм-паметника ,,Александър Невски" в 19:00 часа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Три основни зони за високи сгради в София
Три основни зони за високи сгради в София
Нов вид синтетични наркотици се разпространяват във Варна
Нов вид синтетични наркотици се разпространяват във Варна