НОВИНИ

Защо ескалира напрежението в Македония?

Цялото напрежение в Македония произлиза от вътрешното противоборство между двете най-големи партии. Не е прецедент етнически албанец да заеме поста председател на народното събрание в Скопие. Това коментираха в "Денят започва" Коста Филипов, който е бивш кореспондент на БНТ в Скопие и дипломатът Наум Кайчев. Според тях бившият премиер Никола Груевски се притеснява, че ако Зоран Заев застане начело на правителството, то тогава ще се наложи Груевски да се изправи пред съда.

bnt avatar logo
от БНТ
07:33, 28.04.2017
Чете се за: 00:58 мин.
По света
Коста Филипов: "След това повишаване на температурата в парламента и след тази реакция на международния фактор, нещата ще се поуспокоят. Да се намери бързо решение едва ли. Ще има напрежение в политически живот в страната. Истинския мотив на цялата ситуация трябва да видим. За избирането на председателя на парламента се знаеше още преди време. Това, албанец да застане начело на законодателната власт на парламента в една независима и суверенна република, беше като един знак за договореното между социалдемократите и трите албански партии."
Наум Кайчев: "Вчерашните драматични събития бяха овладяни и не станахме свидетели на нещо по-драматично. Вижда се, че относително малко хора се присъединиха към това превземане на парламента. Не мисля, че назначаването на председателя е грешка на Зоран Заев. Не е националността му проблема, по-скоро е съвместното разбиране между двата основни народностни елемента в парламента. Слава богу виждаме, че тези сблъсъци не са на междуетническа основа. Сблъсъкът беше по-скоро идеологически. Беше основно срещу социал-демократите. Две от албанските партии, дори не подкрепиха това избиране на председател."

По телефона коментар даде и Аднрей Ковачев:

Андрей Ковавчев, евродепутат: "Министър-председателят, който е такъв в последните 10 години в Македония, няма голямо желание да отстъпи този пост на някой друг и тук трябва да сме абсолютно наясно с това. Албанската страна също направи някой грешки. Това, че председателят на парламента е албанец не е проблем. Проблем е провокацията, която и те направиха с това, че химн на друга страна се изпълнява в пленарната зала на Македония. Пагубно за страната е използването на насилие и провокирането към такова. Полицията трябва да разследва хората упражнили насилие над депутатите. Определени албански лидери провокират много сериозно напрежение с призивите си за "обединена и велика Албания"."
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тръмп иска да уреди конфликта със Северна Корея по дипломатически път​
Тръмп иска да уреди конфликта със Северна Корея по дипломатически път​
За пета година се проведе фестивалът Играй с мен за хора с трансплантация
За пета година се проведе фестивалът "Играй с мен" за хора с трансплантация