НОВИНИ

​Защо Европейският съюз се въздържа от намеса в казуса с Каталуния?

Жан-Клод Юнкер е обсъдил ситуацията в Каталуния в телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел, съобщи днес говорител на Европейската комисия. Брюксел следи отблизо ставащото в Испания, но продължава да отказва посредническа роля. Защо Европейският съюз се въздържа от намеса и какви биха били последствията от евентуално едностранно обявяване на независимост от Каталуния - вижте повече в материала на нашия кореспондент в Брюксел Деси Апостолова.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:05, 09.10.2017
Чете се за: 01:23 мин.
По света

Официалната позиция на Брюксел по отношение на Каталуния остава непоклатима. Ако областта се обяви за независима от Испания, тя трябва моментално да напусне и Европейския съюз. Подобна ситуация юридически не е регулирана в никой европейски документ, но позицията е формулирана от Романо Проди - един от предишните председатели на Еврокомисията.

Професор Хендрик Вос е директор на Центъра за европейски изследвания към университета в Гент. Според него това, което става в Каталуния е прецедент в историята на ЕС. Затова няма и наръчник как да се действа в подобни случаи.

Проф. Хендрик ВОС - политолог, директор на Центъра за европейски изследвания към университета в Гент, Белгия: Много трудно е да се предскаже какво точно ще стане. Вътре в ЕС съществува страхът, че може да се стигне и до подобни случаи на отделяне, че ставащото в Каталуния ще се превърне в пример и за други европейски региони, които биха се осмелили да обявят независимост. Това със сигурност ще се отрази на стабилността на ЕС.

Испания от своя страна се страхува, че ще загуби един от богатите си региони, опасява се и от отприщването на вълна от сепаратизъм в други автономни области. Според Вос независима Каталуния е малко възможна.

Проф. Хендрик ВОС - политолог, директор на Центъра за европейски изследвания към университета в Гент, Белгия: Каталунските политици осъзнават, че шансът областта да се превърне в независима държава са са минимални. Те може и да обявят независимост, но истински независима една държава става, когато и другите я признаят за такава. А мисля, че в този момент няма нито една държава в света, която ще признае независима Каталуния. Така че според мен няма да има реални резултати от референдума.

Пасивността на европейските институции Вос си обяснява с факта, че в момента Европейският съюз се сблъсква с много предизвикателства - Брекзит, мигрантската криза, противоречия между отделните държави членки. Според него паралелите между Каталуния и Косово са несъстоятелни.

Проф. Хендрик ВОС - политолог, директор на Центъра за европейски изследвания към университета в Гент, Белгия: Косово беше бързо признато от много държави - в Америка и в Европа. Защото се смяташе, че косоварите са подложени на несправедливо отношение. Цялата юго-война беше довела до голяма нестабилност в региона и косоварите се възползваха от този момент, за да обявят независимост и естествено моментално получиха подкрепата на международната общност. Това е голямата разлика с Каталуния.

Според Вос ако Брюксел вземе страна в конфликта между каталунските и испанските власти, ще загуби от собствената си легитимност. Ако пък продължи да мълчи, след време това може да изтълкува като поражение за Европейския съюз.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протестиращите за чист въздух над Русе искат затварянето на „Монтюпе”
Протестиращите за чист въздух над Русе искат затварянето на „Монтюпе”
Вандали изпочупиха барбекютата в парк „Лаута“
Вандали изпочупиха барбекютата в парк „Лаута“