НОВИНИ

Защо френски производители се страхуват, че Брекзит ще съсипе бизнеса им?

Няма как и тази сутрин да пропуснем Брекзит - темата, която вълнува цяла Европа през цялата седмица. Този път ще се разходим не до Великобритания, а до Франция, където производители на шампанско се притесняват, че развод между Лондон и Брюксел, може да се окаже пагубен за техния бизнес.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
07:57, 18.01.2019
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Неясното бъдеще, което предстои при очакваната раздяла между Великобритания и ЕС, неминуемо тревожи и всички, които търгуват с Острова.

Шарл и брат му вече 25 години произвеждат шампанско. 80% от пенливата напитка изнасят отвъд Ламанша, а ако се стигне до развод, без уточнени търговски отношения, най-тежко ще пострадат дребните производители.

Шарл Фурне, производител на шампанско: Имаме малък семеен бизнес, а огромна част от почитателите на нашето шампанско са британци. За нас те са важни клиенти и не искаме да ги губим.

Великобритания е най-големия вносител на шампанско в ЕС. Само за 2017-а година, на острова са продадени 27 милиона бутилки. Честите промени в курса на паунда и разклатената британска икономика, могат в крайна сметка да откажат британците от френското шампанско, ако то се окаже прекалено скъпо за тях.

Производителите се опасяват и че тогава, когато пазарът вече не подлежи на европейски регулации, британски компании може да злоупотребят с термина "шампанско" и да продават свои продукти, под формата на автентичната френска напитка.

Тибалт льо Майо, председател на френската камара на винопроизводителите: Шампан - това е регион във Франция, това е емблема на страната ни и всички знаят, че само тук се прави шампанско. Това не е какво да е пенливо вино, а много специален продукт, който не може да бъде произведен никъде другаде.

Колкото до британските любители на пенливата напитка - те имат най-малко 3 месеца, в които да продължават да се наслаждават на чаша френско шампанско, при това на достъпна цена.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България е с най-нисък дял на общопрактикуващи лекари сред страните в ЕС
България е с най-нисък дял на общопрактикуващи лекари сред страните в ЕС
Доналд Тръмп отмени пътуване в чужбина на Нанси Пелоси
Доналд Тръмп отмени пътуване в чужбина на Нанси Пелоси