Няма как и тази сутрин да пропуснем Брекзит - темата, която вълнува цяла Европа през цялата седмица. Този път ще се разходим не до Великобритания, а до Франция, където производители на шампанско се притесняват, че развод между Лондон и Брюксел, може да се окаже пагубен за техния бизнес.

Неясното бъдеще, което предстои при очакваната раздяла между Великобритания и ЕС, неминуемо тревожи и всички, които търгуват с Острова.

Шарл и брат му вече 25 години произвеждат шампанско. 80% от пенливата напитка изнасят отвъд Ламанша, а ако се стигне до развод, без уточнени търговски отношения, най-тежко ще пострадат дребните производители.

Шарл Фурне, производител на шампанско: Имаме малък семеен бизнес, а огромна част от почитателите на нашето шампанско са британци. За нас те са важни клиенти и не искаме да ги губим.

Великобритания е най-големия вносител на шампанско в ЕС. Само за 2017-а година, на острова са продадени 27 милиона бутилки. Честите промени в курса на паунда и разклатената британска икономика, могат в крайна сметка да откажат британците от френското шампанско, ако то се окаже прекалено скъпо за тях.

Производителите се опасяват и че тогава, когато пазарът вече не подлежи на европейски регулации, британски компании може да злоупотребят с термина "шампанско" и да продават свои продукти, под формата на автентичната френска напитка.

Тибалт льо Майо, председател на френската камара на винопроизводителите: Шампан - това е регион във Франция, това е емблема на страната ни и всички знаят, че само тук се прави шампанско. Това не е какво да е пенливо вино, а много специален продукт, който не може да бъде произведен никъде другаде.

Колкото до британските любители на пенливата напитка - те имат най-малко 3 месеца, в които да продължават да се наслаждават на чаша френско шампанско, при това на достъпна цена.