От самото начало на преговорите по Брекзит бъдещето на границата между Република Ирландия и Северна Ирландия се превърна в една от спорните точки. Защо е важно този въпрос да бъде уточнен и какво е значението на тази границата за хората, живеещи от двете й страни?

499 километрова криволичеща линия - границата, която дълги години е не само мислена разделителна линия между Северна Ирландия и Република Ирландия.

Високи метални заграждения, въоръжена охрана, пропускателни пунктове и дълги обяснения как и защо искат да преминат от едната в другата Ирландия.

Всичко това е част от ежедневието на хората дълги години. На разпети петък 1998 г. най-накрая двете страни сключват мирно споразумение. Физическата граница пада и остава само мислената линия.

Мостове, къщи, училища, църкви - невидимата граница минава навсякъде, но ирландците не я забелязват. Всъщност, ако не обърнете внимание на малката табела, която ви казва в коя Ирландия сте, може дори да не разберете, че вече сте в друга държава. Често северноирланци предпочитат да се възползват от по-евтиното здравеопазване или образование в Ирландия. Хора от републиката пък ходят на работа на север, а вече се прибират у дома.

С наближаващата дата на развод между Лондон и Брюксел тези 499 км ще останат единствената сухопътна граница на Великобритания и ЕС. Но дори да не бъде издигната физическа граница, въпросителните не са никак малко. 31% от годишният износ на стоки от Северна Ирландия е към република Ирландия.

Катал Шорт, противник на Брекзит: Цялата идея на ЕС беше да разруши границите, а сега се връщаме към същата ситуация. Това е пълна лудост!

Бизнесът може да пострада най-много, ако не бъде сключено търговско споразумение, изгодно както за Великобритания, така и за страните от ЕС.

Майлъл Уедел, собственик на пекарна: Ако решат да има физическа граница ще имаме много усложнения, със сигурност ще ни въведат такси, които ще бъдат непосилни за малкия и среден бизнес.

Удар не само срещу бизнеса, но и връщане на спомена за размирните години от преди сключването на мира. Това са само част от последиците, които връщането на границата може да означава.