НОВИНИ

Защо границата с Ирландия е един от спорните въпроси при Брекзит?

От самото начало на преговорите по Брекзит бъдещето на границата между Република Ирландия и Северна Ирландия се превърна в една от спорните точки. Защо е важно този въпрос да бъде уточнен и какво е значението на тази границата за хората, живеещи от двете й страни?

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:29, 04.12.2017
Чете се за: 01:01 мин.
По света

499 километрова криволичеща линия - границата, която дълги години е не само мислена разделителна линия между Северна Ирландия и Република Ирландия.

Високи метални заграждения, въоръжена охрана, пропускателни пунктове и дълги обяснения как и защо искат да преминат от едната в другата Ирландия.

Всичко това е част от ежедневието на хората дълги години. На разпети петък 1998 г. най-накрая двете страни сключват мирно споразумение. Физическата граница пада и остава само мислената линия.

Мостове, къщи, училища, църкви - невидимата граница минава навсякъде, но ирландците не я забелязват. Всъщност, ако не обърнете внимание на малката табела, която ви казва в коя Ирландия сте, може дори да не разберете, че вече сте в друга държава. Често северноирланци предпочитат да се възползват от по-евтиното здравеопазване или образование в Ирландия. Хора от републиката пък ходят на работа на север, а вече се прибират у дома.

С наближаващата дата на развод между Лондон и Брюксел тези 499 км ще останат единствената сухопътна граница на Великобритания и ЕС. Но дори да не бъде издигната физическа граница, въпросителните не са никак малко. 31% от годишният износ на стоки от Северна Ирландия е към република Ирландия.

Катал Шорт, противник на Брекзит: Цялата идея на ЕС беше да разруши границите, а сега се връщаме към същата ситуация. Това е пълна лудост!

Бизнесът може да пострада най-много, ако не бъде сключено търговско споразумение, изгодно както за Великобритания, така и за страните от ЕС.

Майлъл Уедел, собственик на пекарна: Ако решат да има физическа граница ще имаме много усложнения, със сигурност ще ни въведат такси, които ще бъдат непосилни за малкия и среден бизнес.

Удар не само срещу бизнеса, но и връщане на спомена за размирните години от преди сключването на мира. Това са само част от последиците, които връщането на границата може да означава.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Проектът на БНТ Песните на Левски влезе в клас
​Проектът на БНТ "Песните на Левски" влезе в клас
За пета година община Гърмен с инициативата „Да подадем ръка”
За пета година община Гърмен с инициативата „Да подадем ръка”