НОВИНИ

Защо има повишение на цените на горивата?

Противно на световната тенденция, цените на горивата на дребно у нас отново тръгнаха нагоре, като само за последната седмица бензинът и дизелът поскъпнаха с по 4 стотинки. По темата работят Цветелина Катанска и Виктор Дремсизов.

bnt avatar logo
от Цв. Катанска, В. Дремсизов
20:42, 28.06.2016
Чете се за: 01:34 мин.
У нас

Оказа се, че пазарът на горива у нас има собствена логика на движение и не се влияе толкова от международната обстановка, поне що се отнася до поевтиняването. Разбира се, ако ставаше въпрос за поскъпване, ситуацията сигурно щеше да е друга. Само за последният месец цените на най-масовият тип бензин у нас А 95 и на дизеловото гориво се увеличават с почти 7%. Същевременно на международните пазари тенденцията до днес сутринта беше точно обратната и цените на петрола особено след референдума във Великобритания, вървяха надолу. Едва сутринта отново поеха курс нагоре.

Неофициалното обяснение за това разминаване между международната обстановка и ситуацията у нас, според компаниите е, че през лятото цените се вдигат, защото хората пътуват повече, тоест увеличава се търсенето.

Дали обаче за хората това обяснение е толкова логично, отговорът потърси колегата ни Виктор Дремсизов.


Теориите на шофьорите защо поскъпват горивата

Липсата на логика между движението на цените на международните пазари и случващото се по бензиностанциите в България забелязват както експерти, така и обикновените хора. Шофьорите имат различни теории защо всъщност поскъпват бензинът и дизелът.

Стефан, таксиметров шофьор: Това е като се повиши търсенето съответно и цената се вдига винаги. Българинът пътува през лятото традиционно. Така че и не само по почивки, по родни места, насам-натам, по-голямо е движението.
Йордан: Всичко е измама, просто много прекупвачи, не е реална цената на бензина.

Според други летният сезон всъщност е само оправдание за високите цени.

Радослав: Знаете, че съществува негласен картел между големите бензиностанции.

Потърсихме за коментар и председателя на Националното сдружение на българските превозвачи, който също не вижда пазарна причина за по-високите цени у нас.

Красимир Лавов, председател на Националното сдружение на българските превозвачи: В момента при тази цена на барела е необоснована цената, която стои по бензиностанциите, но това си има своите зависимости. Една от тях е голямата трудност при внос на горива. Колкото се качват цените нагоре, толкова минусът е по-голям. Защото цените на запад не се качват. И в момента ние сме по цена на горивата в Австрия. Като не сме с техния акциз.

Нито експертите, а още по-малко шофьорите, могат да прогнозират още колко ще продължи поскъпването на горивата.


Няма единно мнение защо точно сега поскъпват горивата у нас. В момента Комисията за защита на конкуренцията продължава своето разследване дали има злоупотреба на пазара като решението се очаква скоро. Само да припомня, че причина за производството на КЗК стана поскъпването на горивата през лятото на миналата година. Тогава нередностите забелязаха премиерът Бойко Борисов и шефът на Агенция Митници. Докога ще продължи тази година увеличението и в реда на нещата ли е то, тепърва ще стане ясно, защото нито един експерт, с който говорих днес посмя да прогнозира.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мартин Шулц: Великобритания трябва да задейства член 50
Мартин Шулц: Великобритания трябва да задейства член 50
Хора с увреждания искат законови промени
Хора с увреждания искат законови промени