НОВИНИ

Защо "История славянобългарска" ще се учи в 9-ти вместо в 6-ти клас?

"История славянобългарска" вече няма да се учи в 6-ти клас, а в 9-ти, обяви днес просветният министър Тодор Танев. От министерството са преценили, че произведението е за по-големи ученици още повече, че в 9-ти клас и по история ще се учи Възраждане. Оттам не пожелаха да кажат кои произведения наистина отпадат от учебните програми, казаха само, че са 31-но.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:34, 25.01.2016
Чете се за: 01:54 мин.
Още

През почивните дни, след като в петък програмите за 2, 6 и 8 клас бяха публикувани на страницата на министерството, се появиха тълкувания, че "История славянобългарска" отпада от учебните програми, тъй като вече я няма в програмата за 6-ти клас.

Днес министерството даде извънредна пресконференция, на която стана ясно, че Историята вече ще се учи от по-големите ученици, защото малките имат проблем с разбирането й. Иначе пресконференцията беше обявена като представяне на новите учебни програми за 2, 6 и 8-ми клас. Това не се случи, разговорът беше предимно за произведенията от българската литература като и самите програми по литература също не станаха много ясни, поне за мен.

От министерството категорично не пожелаха да обявят произведенията, които наистина отпадат от новите учебни програми. Казаха, че по-важно било какви резултати ще дадат програмите, отколкото да се занимаваме с вадене и слагане на произведения.

;

Станалата обект на спорове през последните дни, Паисиевата " История Славянобългарска " остава в учебната програма, а и никога не е махана. Просто произведението вече ще се учи в 9-ти клас.

Проф. Тодор Танев, министър на образованието и науката: Нито пада, нито изчезва, нейното изучаване в 5-ти мисля клас беше, в шести, е по-добре да бъде в края на прогимназията в 9 клас заради възрастовата психология и заради това, че тогава и историята е различна, материала, който ще се изучава по история съвпада.

По история в 9-ти клас ще се учи Възраждане и от министерството смятат, че този клас е по-доброто място за Историята. В по-малките класове тя щяла да бъде само текст, без да се разбира.

Татяна Бакалова, учител по литература, Пловдив: Ако подходим емоционално нека си остане в 6-ти клас, ако подходим към жанрови особености, специфика на текста,вписването му в културен, социален, политически, исторически контекст, не в 8-ми- нека да си бъде в 12 -ти, но по новата програма, която се обсъжда това е невъзможно.Хубаво е децата да го познават обаче с оглед техните възрастови особености.

Общо 31 произведения по литература отпадат от новата учебна програма - сега са 171 ще станат 140. От министерството обаче не пожелаха да кажат кои са отпадналите, най-вероятно, за да не възникнат нови спорове. Целта на новите програми е, казаха оттам, 40 % от материала да е за новите знания, а 60 на сто от времето да е за упражнения.Затова се налагат и някои ограничения. Стиховете на Добри Чинтулов например вече ще се изучават в часовете по музика, тъй като в същото време са и известни песни.

Проф. Тодор Танев, министър на образованието и науката: Чинтулов се знае като песенник, откъснато от мелодията това не е точно стихотворение, това са символи, което са песните на Чинтулов.

Същото се отнасяло и за " Хубава си моя горо " на Каравелов."Крадецът на праскови" на Емилиян Станев и " Дервишово семе" на Хайтов отиват в профилирана подготовка, а " Хамлет " е надделял над " Ромео и Жулиета " в програмата за 9-ти клас. Там отпада " Граф Монте Кристо " на Дюма. Главата "Бай Ганьо в банята" в 7-ми клас пък по настояване на министъра ще се замени от "Бай Ганьо пътува".

Проф. Тодор Танев, министър на образованието и науката: Смятам, че не е подходящо, ние сме в 21 век и България е мръднала специално в това отношение оттогава.

Ключовите произведения от досегашната програма остават, казаха експретите, но има възможност учителите да подбират и преподават други.

;

И ако се върнем към "История славянобългарска" днес на сайта на новините зададохме въпроса в кой клас трябва да се изучава тя. Близо 62 % от хората са на мнение, че трябва да се учи в 9-ти клас. Тоест съгласни са с решението на министерството. 34% от българите смятат, че мястото на "Историята" е при по-малките ученици в 6-ти клас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Редът на чакащите за лечение е гарантиран от електронен регистър
Редът на чакащите за лечение е гарантиран от електронен регистър
Защо не падат цените на горивата и свършва ли ерата на петрола?
Защо не падат цените на горивата и свършва ли ерата на петрола?