НОВИНИ

Защо Хелзинки ще е домакин на срещата между Доналд Тръмп и Владимир Путин?

Първата среща между президентите на Съединените щати и Русия вече е уговорена. Както съобщават Кремъл и Белият дом, тя ще се състои след две седмици във финландската столица Хелзинки. Москва я определя като "най-значимото международно събите през лятото". Във Вашингтон, демократите в Конгреса се отнасят критично, че Тръмп „прегръща противника, а се кара със съюзниците“.Мария Стоянова за важната среща, която напомня „разведряването“ по време на Студената война:

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
20:22, 29.06.2018
Чете се за: 00:50 мин.
По света

В деня след финала на Световното първенство по футбол световната общественост ще остане със затаен дъх и поглед на североизток. Срещата трябва да се превърне в поредния медиен успех на Доналд Тръмп, очакват в Белия дом. Истинският печеливш обаче може да се окаже Владимир Путин, който ще разговаря с американския президент на „руска земя“, както твърдят московски журналисти. До Октомврийската революция Финландия е била под царско владичество.

Хари Сивалсами, жител на Хелзинки: Харесва ми изборът на Хелзинки, който показва, че Финладния е кръстопът на изтока и запада. Двамата поотделно говорят неща, които звучат малко страшно. Затова е добре, че ще получат шанс да поговорят помежду си.
;

Теми има достатъчно: подходът към Иран, руската активност в Украйна и Сирия, контрол на ядрените оръжия, корейският конфликт. Възможностите за решение обаче са малко. На всичкото отгоре от 2016-та насам американски разследващи подозират Русия в намеса на президентските избори.

Аурел Браун, професор по международни отношения и политически науки в Университета в Торонто: Посланието в известен смисъл е, че разследването в Съединените щати не засяга лично президентството на Доналд Тръмп. На политическо равнище той е американският президент, който е в търговска война с европейците и оказва натиск върху останалите в НАТО да отделят повече за отбрана. С тази среща той казва - мога да се справя с вас.

Хелзинки е в историята като мястото за сближаване между изтока и запада по време на Студената война. В дипломатическия свят градът е символ на т.нар. разведряване в отношенията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЮНЕСКО разреши строителството на спортни съоръжения в Пирин
ЮНЕСКО разреши строителството на спортни съоръжения в Пирин
Обстановката след пороите в Садово, Чепеларе и Асеновград се нормализира
Обстановката след пороите в Садово, Чепеларе и Асеновград се нормализира