НОВИНИ

Защо липсват математици във висшите учебни заведения?

Едва 435 студенти у нас в момента учат математика, въпреки че според Рейтинговата система завършилите получават едни от най-високите заплати. Специалността е обявена за "приоритетна", заради нуждата от математици. Трудно ли се учи математика - разказва Елиана Димитрова.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:31, 22.12.2017
Чете се за: 01:09 мин.
Още

Когато деканът на Факултета по математика в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ доц. Първан Първанов бил студент, в неговия курс математика учели 256 души, сега студентите в тази специалност са едва около 80 годишно.

проф. Първан Първанов, декан на Факултета по математика и информатика СУ: Страховете на студентите, бъдещите студенти са свързани само с едно нещо- това че да се учи математика е много „трудно“.

Децата от така желаните математически гимназии, са добре подготвени, но се разсейват към много други специалности - биология, медицина, информатика и за „чистата“ математика не остават много от тях.

В момента завършилите математика в Софийския университет са на пето място в Рейтингите по големината на заплатите, които получават над 2300 лева. Още по-голям ръст на доходите за тези специалисти и още по-добра реализация на пазара на труда, обещават от просветното министерство за вбъдеще.

А големите пари в професията тепърва идват. Занапред ще се нужни много качествени математици, които да работят по „Биг дейта“. Това са нови технологии, които позволяват на големите компании по света да предвидят например следващата ни покупка, маршрут или поведение.

проф. Първан Първанов, декан на Факултета по математика и информатика СУ: В „Биг дейта“ заплатите, които се очакват, ще бъдат даже много по-високи от тези, които са в IT.

Матей Константинов е завършил Софийската математическа гимназия.Сега учи математика и вижда много сфери на реализация за себе си и колегите си.

Матей Константинов, първи курс магистратура: Дали програмист, дали банкер, дали актюер, дали да се занимаваш със статистика, дали с финанси, дали да изследваш операции, дали..каквото поиска човек. БНТ: Ти какво смяташ да работиш? Матей Константинов: Това е много напреднало в момента, широка дума наричаща се „дата сайънтист“.

Реализация има. Затова от Факултета са опитват всячески да привлекат младите хора. Например като организират безплатни кандидат-студентски курсове в математическите гимназии. Колкото до другите им специалности - компютърни науки, софтуерно инженерство, информатика- те са хит на пазара и за тях в момента има много желаещи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Политически реакции след изказването на Доган от снощи
Политически реакции след изказването на Доган от снощи
Гледат мярката на мъжа от Момчилград, обвинен в убийството на 7-годишно момиче
Гледат мярката на мъжа от Момчилград, обвинен в убийството на 7-годишно момиче