НОВИНИ

Защо не трябва да пиете дори и една бира преди да седнете зад волана?

Хиляди българи се очаква да прекарат трите почивни дни на Черноморието и в Гърция. Очаква се най-натоварен да е трафикът по пътищата днес и в неделя. Освен за превишена скорост, от "Пътна полиция" ще проверяват за алкохол и наркотици. Статистиката показва, че от началото на годината над 6 000 шофьори са заловени с алкохол. Защо не трябва да пиете дори една бира преди да седнете зад волана, вижте в репортажа от кампанията "Пази семейството си на пътя" на БНТ и Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата".

Паулина Найденова
от Паулина Найденова
08:02, 06.09.2019
Чете се за: 02:48 мин.
У нас
Малинка Бондаренко, Съюз на българските автомобилисти: Автомобилът е най-доброто нещо, което човек може би е създал за себе си, но в ръцете на неподходящия и безотговорния водач то става средство за убиване.
Д-р Йордан Ангелов, началник отделение в Клиниката по спешна токсикология на ВМА: За 2018 г. при 25 000 загинали по пътищата на Евросъюза, 1/4 се дължат само на алкохол. Долу горе на всеки час един човек загива от алкохол.

Алкохолът влияе на централната нервна система и пречи на мозъка да функционира пълноценно.

Д-р Йордан Ангелов, началник отделение в Клиниката по спешна токсикология на ВМА: От там произхождат редица отрицателни ефекти, които влияят на шофирането. Най-често срещаните са загуба на концентрация, забавяне на реакции, нарушаване на координация.
Малинка Бондаренко, Съюз на българските автомобилисти: Губи се възможността за реална преценка на водача на пътя. Той не може да установи точно дистанцията.

Тези очила симулират замъглено зрение, каквото бихте имали, ако сте с 1.7 промила алкохол в кръвта.

Виктор Велинов - автомобилен инструктор:
БНТ: Виждате ли добре?
Не бих казал, доста е размазано. Възприятията са доста различни и фокусът в огледалата е почти невъзможен.

Управлението на автомобила с тези очила е трудно дори за инструктор. В експеримента Виктор Велинов шофира с не повече от 40 км в час.

Виктор Велинов, автомобилен инструктор: Беше доста трудно, почти невъзможно. Даже се блъснахме на няколко пъти нали в кавички. В огледалата е невъзможно да се види каквото и да е. Всичко е въпрос повече на късмет отколкото на някакви умения.

Малинка Бондаренко, Съюз на българските автомобилисти: Усещането е за движение в тунел, човекът губи способността, която всеки от нас има, т.нар. "периферно зрение" да улавя всичко около движещия се автомобил. Внезапно излизане на пешеходки, превозно средство и много често казва водачът, приближавал кръстовището, където е станало произшествието: "Ами той откъде дойде, аз не го видях". Той действително не го вижда, защото е загубил способността на периферно зрение заради употребата на алкохол.

Трудно е дори ходенето с над промил и половина алкохол в кръвта.

Паулина Найденова: Виждам знака двойно.

Дори една бира може да повлияе на способностите за шофиране.

Д-р Йордан Ангелов, началник отделение в Клиниката по спешна токсикология на ВМА: Аз съм около сто килограма и една бира, ако пием двамата с Вас по една бира, ще я метаболизирам примерно за два часа, три. Вие малко повече. Едната бира, изпита сега пред Вас, точно след пет минути, ако ме спрат може да даде и над 0.5. Поне 10 - 15 минути след пиенето на едната бира просто човек да не се качва на колата, тъй като може да даде фалшив резултат.

Нивото на алкохол в кръвта зависи най-вече от количеството, което сме изпили. От значение са и фактори като пол, килограми и в какво здравословно състояние се намираме.
Ако човек е прекалил с пиенето вечерта, нивото на алкохол в кръвта му на следващата сутрин може все още да е над законовата граница от 0.5 промила. Процесът не може да се ускори с пиене на чай или кафе.


Д-р Йордан Ангелов, началник отделение в Клиниката по спешна токсикология на ВМА: Просто всичко е индивидуално. Може да тежите и 200 кг, ако сте болен примерно от някакво тежко състояние, приемате медикаменти и се забавя съответно метаболизирането и отделянето на алкохола.

Над 500 катастрофи са станали по вина на шофьори употребили алкохол от началото на годината, показва статистиката на "Пътна полиция". А заловените да шофират в нетрезво състояние са хиляди.

Калоян Драганов, "Пътна полиция", ГДНП: За първите седем месеца от годината близо 6200 случая на установени водачи, които са управлявали МПС след употреба на алкохол. Както и близо 2000 случая на такива, които са седнали зад волана след употреба на наркотици или наркотични вещества. От тези 6200 случая на водачи, установени след употреба на алкохол, близо 1/2 от тях са с концентрация над 1.2 на хиляда, което е и престъпление, и изключително опасно.

Опасността се увеличава, когато шофьорите употребяват и алкохол, и наркотици преди да седнат зад волана.

Д-р Йордан Ангелов, началник отделение в Клиниката по спешна токсикология на ВМА: Тенденцията е за увеличение на алкохол и наркотици или само на наркотици. За България това, което най-често се използва в момента са синтетичните амфетамини и метамфетамини, допълнени с марихуана. И естествено е засегната по-младата част от населението.

Влиянието на наркотичните вещества върху организма е подобно на това на алкохола. И в този случай опитните шофьори често се заблуждават, че могат да владеят ситуацията.

Д-р Йордан Ангелов, токсиколог, ВМА: Дори една цигара марихуана влияе върху способността за преценка, когато е наскоро изпушена. Често се преминава от едно състояние на еуфория в състояние на потиснатост, което понякога може да доведе до заспиване зад волана при употреба на редица наркотици, както и чувство за превъзходство над останалите от друг вид наркотици в съчетание с или без алкохол.

Експертите напомнят, че не сме сами на пътя и всеки шофьор трябва да пази както своя живот, така и този на останалите участници в движението.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Затварят улици в София заради щафетен маратон
Затварят улици в София заради щафетен маратон
Какви са причините за пожара в читалището в село Катрище?
Какви са причините за пожара в читалището в село Катрище?