НОВИНИ

Защо Обама притежава акции на оръжeйни компании?

Американският президент Барак Обама е един от милионите американци, които купуват акции от оръжейните компании. Често това се случва напълно несъзнателно, тъй като съвместните фондове увеличиха рекордно дяловете си в оръжейната индустрия.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
15:31, 07.02.2016
Чете се за: 01:29 мин.
По света
обама притежава акции оръжeйни компании

В оръжейния магазин Guns Direct в квартал Бурбанк в Лос Анджелис, търговията процъфтява. Американците се въоръжават в отговор на ръста на масовите убийства и призивите за по-строго оръжейно законодателство, твърдят анализатори. "Бизнесът ни се разрасна неимоверно след терористичните атаки в Париж", казва мениджърът на магазина Палмър Бейли и допълва, че след стрелбата в Сан Бернардино продажбите са скочили дори още повече.

Американският президент Барак Обама, страстен защитник на строгите оръжейни регулации, не успя да постигне напредък с промените в законодателството. Мерки, като универсалните проверки на миналото, бяха блокирани от Конгреса, контролиран от Републиканската партия.

А призивите за реформа бяха посрещнати с истински бум на продажбите, тъй като американците се опасяват, че президентът ще направи трудно купуването на оръжия. Търговията достигна нов пик, след като Обама осъди бездействието на Конгреса и обеща да наложи изпълнителна заповед, за да въведе широкообхватни проверки на миналото и да затегне изискванията за получаване на лиценз за търговия с оръжия.

"През последните 7-8 години Обама е най-добрият търговец в оръжейната индустрия", казва Даниел Кеш - мениджър на магазин близо до международното летище в Лос Анджелис.

Американците не само купуват оръжия, но милиони дават пари и за акции в оръжейните компании. Дори самият Барак Обама влага пари в пенсионен фонд, който има дял в компании - производители на оръжия и муниции. Дялът на американския президент е нищожен, едва 30 долара, но той е отражение на една много-по скъпа инвестиция на национално ниво.

Откакто Барак Обама беше избран за президент през 2009 г, съвместните фондове увеличават инвестициите си в двата най-големи американския производители на оръжия от 30 милиона долара на 510 милиона долара.

;

Мениджърите на фондовете са привлечени от непрекъснато нарастващите продажби. Според Рос Гербер, съосновател на инвестиционен фонд, те са привлечени от поскъпването на акциите. "Колкото повече стрелби има по-света, толкова повече осъзнаваме, че нещо трябва да се направи. А колкото повече натиск за реформа има, толкова повече продажбите се увеличават и вдигат цената на акциите", обяснява Рос Гербер, но предупреждава, че най-вероятно този феномен ще бъде краткосрочен. "Ако купиш едно оръжие, едва ли ще имаш нужда от второ. Това не е бизнес, на който бих заложил в дългосрочен план", казва Гербер. Сега много инвестиционни фондове предлагат портфолио, което изрично изключва инвестиция в оръжейната индустрия.

Пенсионният фонд в щата Илиниойс, който ползва Барак Обама, разполага с 16 милиарда долара и е вложил най-малко 4.8 милиона долара в акции от оръжейни компании. Истината е, че Обама и другите вложители нямат право на глас къде да бъдат инвестирани парите им.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
влак !!!
влак !!!
Малки откриватели търсиха съкровища в Природонаучния музей в София
Малки откриватели търсиха съкровища в Природонаучния музей в София