Американският президент Барак Обама е един от милионите американци, които купуват акции от оръжейните компании. Често това се случва напълно несъзнателно, тъй като съвместните фондове увеличиха рекордно дяловете си в оръжейната индустрия.

В оръжейния магазин Guns Direct в квартал Бурбанк в Лос Анджелис, търговията процъфтява. Американците се въоръжават в отговор на ръста на масовите убийства и призивите за по-строго оръжейно законодателство, твърдят анализатори. "Бизнесът ни се разрасна неимоверно след терористичните атаки в Париж", казва мениджърът на магазина Палмър Бейли и допълва, че след стрелбата в Сан Бернардино продажбите са скочили дори още повече.

Американският президент Барак Обама, страстен защитник на строгите оръжейни регулации, не успя да постигне напредък с промените в законодателството. Мерки, като универсалните проверки на миналото, бяха блокирани от Конгреса, контролиран от Републиканската партия.

А призивите за реформа бяха посрещнати с истински бум на продажбите, тъй като американците се опасяват, че президентът ще направи трудно купуването на оръжия. Търговията достигна нов пик, след като Обама осъди бездействието на Конгреса и обеща да наложи изпълнителна заповед, за да въведе широкообхватни проверки на миналото и да затегне изискванията за получаване на лиценз за търговия с оръжия.

"През последните 7-8 години Обама е най-добрият търговец в оръжейната индустрия", казва Даниел Кеш - мениджър на магазин близо до международното летище в Лос Анджелис.

Американците не само купуват оръжия, но милиони дават пари и за акции в оръжейните компании. Дори самият Барак Обама влага пари в пенсионен фонд, който има дял в компании - производители на оръжия и муниции. Дялът на американския президент е нищожен, едва 30 долара, но той е отражение на една много-по скъпа инвестиция на национално ниво.

Откакто Барак Обама беше избран за президент през 2009 г, съвместните фондове увеличават инвестициите си в двата най-големи американския производители на оръжия от 30 милиона долара на 510 милиона долара.

Мениджърите на фондовете са привлечени от непрекъснато нарастващите продажби. Според Рос Гербер, съосновател на инвестиционен фонд, те са привлечени от поскъпването на акциите. "Колкото повече стрелби има по-света, толкова повече осъзнаваме, че нещо трябва да се направи. А колкото повече натиск за реформа има, толкова повече продажбите се увеличават и вдигат цената на акциите", обяснява Рос Гербер, но предупреждава, че най-вероятно този феномен ще бъде краткосрочен. "Ако купиш едно оръжие, едва ли ще имаш нужда от второ. Това не е бизнес, на който бих заложил в дългосрочен план", казва Гербер. Сега много инвестиционни фондове предлагат портфолио, което изрично изключва инвестиция в оръжейната индустрия.

Пенсионният фонд в щата Илиниойс, който ползва Барак Обама, разполага с 16 милиарда долара и е вложил най-малко 4.8 милиона долара в акции от оръжейни компании. Истината е, че Обама и другите вложители нямат право на глас къде да бъдат инвестирани парите им.