Мое законово право и задължение е да присъствам на заседанията на всички органи, когато се обсъждат правата на граждани. Няма как правилникът да е над закона. Така омбудсманът Мая Манолова коментира пред "Още от деня" отстраняването й от заседанието на Тристранния съвет днес.

Очевидно имаха притеснения да отговорят на неудобни въпроси, категорична е Манолова. Тя обясни, че се е явила на заседанието именно като защитник на гражданите и в случая е ставало въпрос за последните 80 съкратени миньори от Бобов дол и техните права.

Омбудсманът коментира и конфликта с управляващите по повод новия Закон за личната помощ.

Мая Манолова, омбудсман: Хората очакват реформа, както им обеща министърът, но такава реално няма. Сърцевината на този закон е индивидуална оценка, която трябва да се направи на всеки човек с увреждания, но реално такава няма. Институциите са се вкопчили в статуквото - очевидно на тях ситуацията така им харесва, това е скандалното. Не си ли дават сметка, че ако законът бъде приет и влезе, хората с увреждания ще видят, че нищо за тях не се е променило?! Лъжата, особено на институции като Социалното министерство, е много нечестна и грозна постъпка.
Членовете на Тристранния съвет не допуснаха Мая Манолова на заседанието

Членовете на Тристранния съвет не допуснаха Мая Манолова на заседанието

Новият модел за оценка на вида и степента на увреждане обсъжда Националният съвет за тристранно сътрудничество. Здравното министерство предлага да от...

В студиото на "Още от деня" гостува и Вера Иванова, която е майка на дете с увреждания. Тя обясни, че майките са напуснали последното заседание на работната група, защото от законопроекта, по който са работили месец и половина, са били махнати дори техните запетаи, без да остане и една дума от техните предложения.

Вера Иванова: Това е имитация на реформа, няма никаква реформа и ние като родители не можем да бъдем съучастници в убийството на хората с увреждания. Агенцията за социално подпомагане е една куха агенция, която по никакъв начин не работи. Ние не искаме да се закрива, а да бъде изпълнена със съдържание, да повиши ролята си.

Вера Иванова допълни, че майките на деца с увреждания ще продължат протеста си, а на 30 юли излизат на ефективен и брутален протест, докато не успеят да изпълнят исканията си.

Защо майките на деца с увреждания напуснаха работната група за новия закон?

Защо майките на деца с увреждания напуснаха работната група за новия закон?

Новият закон за хората с увреждания отново стана повод за недоволство и полемика. Протестиращите майки на деца с увреждания напуснаха срещата с работн...