НОВИНИ

Защо определят срещата на НАТО във Варшава като повратна точка?

Във Варшава започна среща на върха на НАТО, определяна като повратна точка в политиката на отбрана на страните-членки. В първия ден от форума вниманието е насочено към подсилване на натовското присъствие по източния фланг и решенията, а утре вниманието ще се насочи и към заплахата Ислямска държава, миграционната криза, киберсигурността. Защо определят срещата във Варшава като повратна точка. Вижте коментарът на международния редактор Тоня Димитрова.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
20:07, 08.07.2016
Чете се за: 01:35 мин.
По света

Срещата е решаваща, защото ще бъдат взети решения за мащабно подсилване на отбраната по източните граници на Пакта в близост до Русия, което пък от своя страна предизвиква и реакции в Москва. Но още в самото начало на срещата, а и преди нея посланието е ясно - НАТО не търси конфронтация с Русия, а диалог.

Дори в самото начало на заседанието на Северноатлантическия съвет днес домакинът - полският президент Анджей Дуда заяви, че НАТО е обкръжена не от врагове, а от заплахи.

Какви решения ще бъдат взети?

Става въпрос за разполагане на 4 хиляди военнослужещи разделени на 4 батальона в Прибалтика и Полша. Днес американският президент Барак Обама съобщи, че Съединените щати изпращат 1 00 военнослужещи, които ще се присъединят към тези 4 батальона.

Освен това създава се многонационална бригада в Румъния, която ще наброява максимално 5 500 военнослужещи. В тази бригада нашата държава може да участва с до 400 войници, казват от министерство на отбраната.

Ще се обсъжда и ролята на Черно море. Според президента Росен Плевнелиев, който ръководи делегацията ни във Варшава Алианса трябва да засили присъствието в Черно море. Каква е българската позиция - вижте в репортажа на специалните ни пратеници Вера Александрова и Любен Бързаков.

Преди минути приключи първото заседание на Северноатлантическия съвет на правителствените и държавни ръководители на НАТО, а сега следва и работна вечеря. След заседанието - генералният секретар Йенс Столтенберг заяви:

Йенс Столтенберг - генерален секретар на НАТО: Днес се събираме на фона на повишена несигурност и нови предизвикателства за сигурността в много форми и от много места. Но НАТО ще направи така, че нашите хора да са в безопасност, нашите държави са сигурни, а нашите ценности са запазени. НАТО прави това в продължение на почти 70 години. Предизвикателствата, пред които сме изправени се променят, променя се и НАТО. Тук във Варшава ще вземем важни решения, които ще гарантират нашата сигурност за много години напред. Ще засилим нашата отбрана и възпираща сила, за да защитим държавите от атаки, от която и да е посока и ще увеличим възможностите за прогнозиране на стабилност в съседните държави".


На срещата на върха НАТО и ЕС подписаха първата си съвместна декларация за сътрудничество в сферата на сигурността. Вижте ТУК как започна форума във Варшава.

Следващата седмица ще се проведе заседание на Съвета НАТО-Русия. Кремъл приема разполагането на натовски сили близо до границата като провокация, а днес руските медии пишат, че страните-членки показват единство, но не и единодушие. Цитират се изказвания на германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, който заяви, че подсилването на силите в Прибалтика е цитирам: "дрънкане на оръжия", както и изказвания на членове на италианското правителство, че Европа трябва да строи мостове с Русия. Руската армия твърди, че е принудена да отговори с отбранителни мерки, в това число създаване на нови дивизии и подсилване на флота в Балтийско и Черно море. Каква ще бъде позицията на Москва - ще разберем на заседанието на съвета НАТО-Русия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Безработни младежи се обучават за парамедици
Безработни младежи се обучават за парамедици
Безводие мъчи хората в село Рударци от 30 години
Безводие мъчи хората в село Рударци от 30 години