НОВИНИ

Защо психологията е най-желаната специалност за пета поредна година у нас?

За пета поредна година, най-голям брой кандидат-студенти в Софийския университет изявяват желание да учат психология. Близо 3000 души са кандидатствали по тази специалност само тази година.

Мина Петрова
от Мина Петрова
08:15, 24.10.2016
Чете се за: 01:43 мин.
Още

До голяма степен, интересът е провокиран от идеята, че хората се стремят да научат повече предимно за собственото си поведение и за поведението на другите. Според Калин Гайдаров, професор в НБУ, това, което привлича хората е "специфичната атмосфера".

Ана Мангалова, студент по психология IV-ти курс: "Записах го поради моя интерес към човешката личност, към човешката психика и разбира се към мен самата."

Според рейтинга на висшите училища в България изготвен от Министерството на образованието и науката, психологията е с висок процент безработица. Въпреки това, тя продължава да бъде най-желаната специалност в Софийския университет. Министърът на образованието и науката, Миглена Кунева неотдавна заяви пред БНТ, че промени предвиждат държавното финансиране на висшите учебни заведения да зависи от процента реализирали се успешно на пазара на труда студенти.

Ана Мангалова, студент по психология IV-ти курс: "Нещо, което мен ме дразни да чувам е "Какво ще работиш след това?". Младите хора в България трябва да се научат, че се тръгва от по-ниско. Ако аз съм вложила толкова много усилия да стана добър специалист, бих искала да помогна на своето общество да се развива. Така или иначе, западните общества може би нямат чак такава нужда, а тук наистина има много голяма нужда. Не знам дали има толкова голямо предлагане, но има много голяма нужда. И момента, в който хората разберат тази нужда, може би ще се отворят и повече работни места, това за което всички питат."
Джулия Камбуридис, студент по психология IV-ти курс: "Големият плюс, който аз виждам е , че наистина тук не е толкова развита като работа самата психология и затова ние ще имаме много повече възможности за творчество, да намерим своя път, а не да вървим по установени вече пътища."

В българското общество има разпространено масово вярване, че българинът не разчита на терапията и че това е по-скоро западен навик. Променя ли се обаче нагласата на хората към психологията?

Соня Карабельова, зам.-декан на Философски факултет в СУ "Св. Климент Охридски": Наистина съществува един мит, че българинът предпочита вътре в семейството да затваря нещата, да не съобщава проблемите си.
Калин Гайдаров, професор в НБУ: "Ние имаме хубави качества. Казвам то това, защото в последно време наблягаме по-скоро на негативните аспекти от нашето битие и на деконструктивизма, така да кажем, на взаимоотношенията. Обаче има хубави качества на българина, които трябва да бъдат развивани и на които трябва да обръщаме внимание. Едно от тези качества е способността да общува с другия човек по един естествен начин. Способността да създава приятелства, да поддържа контакти, да бъде част от едно голямо пространство, да живее свободно, да се среща с хора, да споделя, да бъде експресивен. Това са много хубави неща, които позволяват на хората, които ги умеят, да се разтоварват дори и от ежедневието, което наистина е трудно, както всички ние знаем."

Психологията продължава да се развива у нас и в държавните институции, и като частна практика. Това, което провокира интереса на голям брой млади българи да я изучават е най-вече нейната приложимост във всички аспекти на обществото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Незаконен пазар в Русе продава стоки с неясен произход
Незаконен пазар в Русе продава стоки с неясен произход
​Пловдивски художници вдъхват нов живот на панелните блокове
​Пловдивски художници вдъхват нов живот на панелните блокове