НОВИНИ

Защо разбулването на тайната за осиновяване е на път да се обезсмисли?

Промяната в Семейния кодекс, която цели да улесни разкриването на биологичните родители ще свърши работа наполовина, смятат експерти. Причината е, че често родителите не желаят тайната да излиза наяве. Социалното министерство организира дискусия по проблемите на осиновяването и промените, които предстоят в Семейния кодекс.

bnt avatar logo
от Илина Бисерова
18:18, 26.09.2016
Чете се за: 01:25 мин.
По света
разбулването тайната осиновяване път обезсмисли

Илина Бисерова, Ива Колева, А. Атанасов, Ст. Антонов, Пл. Иванов

Можеш ли да живееш пълноценно, ако не знаеш на кого приличаш, ако не знаеш корените си?

Въпросът "Кой съм?" си го е задавала и Лили Апостолова. Тя разбира, че е осиновена едва на 22 години. Когато вижда своята биологична майка... на снимка.

Лили Апостолова - администратор на сайта "Търсим се": Ти изпитваш някакви противоречиви чувства, първо към биологичната майка, после към осиновителите, вие сте хората, на които разчитам, пък видите ли вие ме лъжете, минават се тези катаклизми.

За да спести шока и гнева от това, че дълго време е лъгана, Лили създава интернет сайта "Търсим се" - където осиновени хора и биологични родители си помагат взаимно да се открият.

Лили се бори и за това по-рано да се казва на децата, че са осиновени. И по-лесно те да откриват биологичните си родители. Защото тайната така или иначе винаги излиза на яве.

Лили Апостолова - администратор на сайта "Търсим се": Няма тайна, няма проблем, защото намесата на чужди хора, защото винаги на 90% един осиновен разбира от външни лица, няма този стрес и е нормално едно човешко любопитство най-малкото да видиш на кого приличаш, това е просто във всеки един индивид, нали ти трябва да видиш и да знаеш кой си.

За да знаят кои са децата й, Десислава Николова от рано е съобщила на двамата си сина, че са осиновени. С помощта на приказките Денис, който е на 8 години и Никола, който е на 4 вече, знаят, че имат две майки.

Десислава Николова: Колкото по-рано, толкова по-добре. Защото дори след време да се сблъска, някой да му каже „Ти си осиновен", той може да не знае какво означава осиновен, но като се върне да говорим, ще знае, че „А, да, ти си ми казвала".

Падането на тайната на осиновяването е заложено в промените на Семейния кодекс, но след изричното съгласие от страна на биологичните родители. А у нас те често не желаят тайната да достига до новите им семейства и деца.

Лили Апостолова - администратор на сайта "Търсим се": Ще падне тайната на осиновяването, но ще остане тайната на произхода, което на практика е половинчато свършена работа.

В момента се работи и по допълнително прекрояване на Семейния кодекс, което да позволи на братята и сестрите от страна на биологичната майка сами да преценяват дали искат да се срещнат с осиновения. А очевидно промените ще продължат и през следващите години.

Гергана Богданова - председател на Асоциация "Осиновени и осиновители": Установихме, че родителите продължават да се притесняват да афишират статуса си на осиновители в обществото, продължават да се страхуват да се снимат, да излизат пред медиите, защо това продължава да се случва толкова години по-късно когато системата е по-добре развита

Предстои промените да бъдат гласувани от парламента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разбити улици в квартал Слатина
Разбити улици в квартал "Слатина"
Да контролираш небето
Да контролираш небето