НОВИНИ

Използват ли руските олигарси вложените си пари на Запад за политическо влияние?

Докато отношенията между Русия и Съединените щати сега напомнят за времената на Студената война, то въпреки санкции и политически ограничения за големите капитали война изглежда, че няма. Една четвърт от руските държавни злато-валутни резерви или около 100 млрд. долара, например, са инвестирани в американски ценни книжа заради сигурността на американската икономика. А руските новобогаташи влагат милиардите си основно зад граница, на Запад. Използват ли се обаче тези руски капитали за политическо влияние, както твърди международното журналистическо разследване „Райски документи“. Според него милиардерът Юрий Милнер е използвал близки до Кремъл финанси, за да купи акции във Фейсбук и Туитър. Историята на Милнер разказва Цветана Кръстева.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
14:00, 11.11.2017
Чете се за: 02:15 мин.
По света

Юрий Милнер със състояние от три и половина милиарда долара няма репутацията на обикновен новобогаташ. Той е единственият руснак в списъка на списание „Форбс“ на 100-е най-велики бизнес мислители в света. Влага милиардите от инвестиционния си фонд в нови и в космически технологии. Като проекта му с британския учен Стивън Хокинг за полет до Алфа Кентавър - най-близката до нашата друга звездна система.

Юрий Милнер, основател на „ДСТ Глоубъл“: Вдъхновението ми идва от хората, които имам щастието да познавам, като Стивън Хокинг, Марк Цукърбърг и големите основатели на най-успешните компании в света.

56-годишният Милнер е един от пионерите на руския интернет. Фондът му „ДСТ глоубъл“ е съсобственик на руски интернет-пощенски сървър и на руски социални мрежи. Затова, когато през 2009 г. Милнер заминава за Калифорния за среща с основателя на Фейсбук Марк Цукърбърг, това за мнозина не е изненада. Скоро след срещата двамата са не само близки приятели, но и бизнес-партрьори.

Милнер става първият руснак инвеститор във „Фейсбук“ като до 2012 г. фондът му държи 10 на сто. По това време Милнер вече е съдружник с милиардера Алишер Усманов, известен с близките си връзки с Кремъл.

Никога произходът на инвестираните във „Фейсбук“ руски пари не е коментиран публично. Досега, до появата на т.нар. „Райски досиета“ - изтекли в пресата документи за офшорни сделки на британската юридическа компания „Епълби“. Документите за Русия бяха проучени от разследващия отдел на вестник „Новая газета"“, партньор в международното разследване.


;
Роман Шлейнов, в. „Новая газета“: Що се отнася до бизнесмена Алишер Усманов, в документите на „Епълби“ се съдържат данни за това, че навремето не само самият Усманов е инвестирал в акции на „Фейсбук“ чрез инвестиционния фонд на бизнесмена Юрий Милнер, но в акции на „Фейсбук“ е инвестирала и офшорна структура на „Газпром инвест холдинг“. Това е дъщерна компания на Газпром, която в този момент е ръководена от Усманов.

От документите става ясно, че Милнер е купувал и акции в „Туитър“ - вече продадени, с пари на руската държавна банка ВТБ, също близка до Кремъл. В западния печат се твърди, че с тези сделки Кремъл се опитва да си купува политическо влияние. Нещо, което самият Милнер отрече. Според него той сам е избирал къде да инвестира вложените във фонда му руски държавни средства. А и към 2014 година акциите и във „Фейсбук“, и в „Туитър“ са продадени. Фейсбук съобщи, че купувайки акции, руснаците не са искали участие в управлението на компанията или друго влияние върху дейността ѝ.

Анализът на колегите от „Новая газета“ показва, че най-вероятно става въпрос за превъртане на руски държавни пари през офшорката на „Газпром“ - „Кантон сървисес“, което е донесло печалба на руски частни лица.

Роман Шлейнов, в. „Новая газета“: Преди акциите на Фейсбук да бъдат предложени за публична продажба на борсата , те значително поскъпват. Преди това обаче компанията \Кантон Сървисес| продава своите акции на „Фейсбук“ на фирми, свързани с Усманов. Ако после господин Усманов продава акциите си на „Фейсбук“ по висока цена, когато вече те са поскъпнали, то защо ли офшорка на контролирана от държавата компания продава тези акции буквално месец преди те да поскъпнат на самия Усманов.


;
Мъри Уърти, активист срещу корупцията: Проблемът с офшорния свят е, че той е като черна кутия. Не можеш да направиш разликата между различни хора, които съхраняват парите си в нея - дали това е британската кралица или, както установихме в един случай, Северна Корея, която се опитва да заобиколи санкциите. Затова имаме нужда от прозрачност, трябва да знаем кои са истинските собсвтеници на компаниите"

В документите на „Епълби“ впрочем има данни и за офшорни сметки на бившата съпруга на съпругата на близкия до президента Путин шеф на Роснефт - Игор Сечин, на олигарха Роман Абрамович, както и на зетя на Путин Кирил Шамалов.

В последно време антиофшорното законодателство в Русия беше ужесточено, но за 25 години до 2015-а данните сочат, че граждани на Русия са изнесли в офшорни сметки 2 и половина трилиона долара. Или около 75 на сто от националния доход на страната.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Над 150 души и 120 машини работят по АМ Струма между Благоевград и Крупник
​Над 150 души и 120 машини работят по АМ "Струма" между Благоевград и Крупник
Пхенян: Тръмп показа в Азия, че е разрушител на мира
Пхенян: Тръмп показа в Азия, че е разрушител на мира