НОВИНИ

Защо са допуснали да бъде дарена кръв с малария в Русе?

Фатална грешка - как в Русе проспаха, че кръводарител - в случая студент от Камерун, е отбелязал в анкетната карта, че е боледувал от малария. Изследва ли се кръвта преди да бъде прелята? Поводът за това е скандалният случай с починалия пациент в Русе преди седмица. Тече проверка на здравното министерство, вчера и прокуратурата се самосезира, но всички се питат - как е възможно това?

Цвета Младенова
от Цвета Младенова
18:01, 07.12.2016 (извънредно)
Чете се за: 01:45 мин.
Още

Най-логичното обяснение за заразената с малария кръв е, че някой от лекарите в кръводарителския център в Русе просто не е прочел информацията от декларацията на донора - студента от Камерун. В нея той добросъвестно е посочил, че е боледувал от малария. В такъв случай трябва да му бъде забранено да дарява кръв, но това не е направено.

д-р Ангел Кунчев - Противоепидемичен контрол - МЗ: "Да, наистина става въпрос за груба медицинска грешка - неотчитане на информацията, която този млад човек, достатъчно съзнателен и интелигентен... аз искам да му благодаря, защото първо фактът, че се е съгласил да кръводарява е много положителен, а второ, че е дал цялата информация също е много положително. Паниката няма основание, защото няма по какъв начин това заболяване независимо от кой източник от този или друг да предизвика заболяване, при който и да било друг."
д-р Николай Андреев - директор на Националния център по трансфузионна хематология: - Всички тези чужденци студенти в Русенския университет, на доверие ли приемаме техните документи за здравен статус? - Ами приема ги държавата, вие ми кажете? Това са документи?! За да не допускаме подобни проблеми, ние дублираме текста в анкетната карта на български и на английски и се надяваме да го разбират.

В декларацията за здравословното си състояние, която всеки донор трябва да попълни изрично е посочен въпросът дали някога е боледувал от малария. Записани са и други болести като туберкулоза, ревматизъм, жълтеница, сърдечни заболявания и алергии.

Важно за разплитането на случая е да си отговорим на въпроса какъв е пътят на кръвта от донора до пациента. След като се вземе, кръвта се изпраща в специален център за изследване. В България има 5 такива центъра, разпределени по географски принцип. Така те обхващат 23-те отделения за кръводаряване на територията на страната. За района на Русе центъра за изследване на кръвта се намира в Плевен.

д-р Лако Лаков - директор на Районния център по трансфузионна хематология - Плевен: "Никой не изследва дарена кръв за малария. Това фигурира като заболяване в анкетната карта. При нас пристига само кръводарителската карта. Анкетната карта и картата за информирано съгласие си остават там в досието в самия център, в който е взета кръвта. На 8 ноември, това е вторник, е станало даряването. В сряда кръвта е пристигнала при нас. Още вечерта е преработена на еритроцитен концентрат и плазма. На следващия ден, четвъртък, е изследвана за четири трансмисивни инфекции - двата вида хепатит В и С, за ХИВ и за сифилис. И за четирите маркера изследването е отрицателно."

Част от кръвната плазма е изпратена и в София, в държавната фирма към Министерството на здравеопазването БулБио. Това, че плазмата е заразена с малария се установява в последствие след смъртта на възрастния мъж от Русе. Тогава се тръгва обратно по пътя на кръвта и се стига до студента от Камерун.

проф. Тодор Кантарджиев - директор на Националния център по заразни и паразитни болести: "С генетични методи се доказа наличието на тропическа малария. Интересното е, че в много малки количества се доказа наличието на плазмодия, той като дете е боледувал. Интересното е, че преди повече от 2 години е боледувал, а според нормативната уредба е, че след повече от 2 години от лечението, пациентът може да дава кръв, но в случая това е било опасно."

И в световен мащаб никъде кръвта не се изследва превантивно за други инфекции освен ХИВ, хепатит B и C и сифилис, категорични са лекарите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП очаквано върна мандата за съставяне на правителство
БСП очаквано върна мандата за съставяне на правителство
Отмъкнаха 3 милиона лева от шуменски бизнесмен
Отмъкнаха 3 милиона лева от шуменски бизнесмен