НОВИНИ

Защо са необходими разговорните устройства в асансьорите?

Проблемът с разговорните устройства за двустранна връзка в асансьорите става отново актуален напоследък. Според наредба за безопасна експлоатация и технически надзор на асансьорите вече всички асансьори в жилищни и административни сгради трябва да разполагаст с такъв. Някои потребители обаче отказват да ги поставят. Смятат, че мобилните устройства за връзка с аварийния екип на поддържащата фирма се предлагат на много високи цени и без писмена декларация за продажба, а само с устно обяснение.

Цанка Николова
от Цанка Николова
08:17, 02.11.2017
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Въпреки че крайният срок за поставяне на тези устройства беше до края на 2016 г., все още има асансьори, които не разполагат с такава двустранна връзка. Една от причините са високите цени, които се предлагат от поддържащите фирми. Такъв е случаят и в блока на Искра. Тя е домоуправител на 16-етажен блок. Според нея двустранното разговорно устройство е луксозна придобивка, която не повишава сигурността в асансьора.

Искра Календерска, домоуправител: Цената на това телефонно устройство за нас специално е по 320 лв. на асансьор или 640 лв. Ние сме се постарали да разберем в други входове как процедират и колко струват. Някъде са 400, на друго място са 600, 250 лв.

Комисията за защита на потребителите е категорична, че всеки има право да избере на свободния пазар какво устройство да си купи.

Димитър Маргаритов, председател на КЗП: Най-важното е потребителите да могат да избират. Да отидат, да си купят устройството от търговската мрежа и никой по никакъв начин не би могъл и не би трябвало да отказва монтажа на това, което те са си закупили, тогава когато то отговаря на съответните изисквания.

Искра е против поставянето на този апарат не само заради високата цена. Тя смята, че е възможно много бързо устройството да се превърне в забавление за най-малките. Липсата му обаче прави асансьора технически неизправен.

Мария Вълкова, и.д. главен директор на ГД за ИДТН към ДАМТН: Основната санкция, когато се отиде на технически преглед и няма такова разговорно устройство всъщност е спиране на асансьора от движение, тъй като той не е технически изправен. Сега съответно се съставят актове за установяване на административно нарушение на поддържащите фирми и на ползвателите, които са в различни граници. По принцип от 500 до 2000 лева.

По данни на Агенцията по метрологичен и технически надзор през годините инцидентите с асансьори са намалели значително. Включително и тази година са по-малко в сравнение с 2016 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българско училище в Страсбург пази националните ценности
Българско училище в Страсбург пази националните ценности
Оркестър без име се завърна след 36 години като мюзикъл
"Оркестър без име" се завърна след 36 години като мюзикъл