НОВИНИ

Защо са толкова трудни преговорите за бъдещия германски кабинет?

Канцлерът Ангела Меркел не присъства на срещата в Гьотеборг, заета с мисията да успее да състави коалиция за управление. Маратонските преговори продължиха цяла нощ и дори се наложи да им бъде доставена пица. След прекъсване от няколко часа, дискусиите продължиха и текат и в момента. Канцлерът Меркел обяви, че е твърдо решена да изпълни задачата, дадена ѝ от гласоподавателите.

bnt avatar logo
от Александър Андреев, Дойче веле
19:52, 17.11.2017
Чете се за: 01:03 мин.
По света

В 4:30 ч. тази сутрин кандидат-коалиционерите се разотидоха тежко изтощени. За коалиция в Берлин преговарят ХДС, ХСС, Зелените и Либералите. Под натиска на Ангела Меркел те трябваше до тази сутрин да приключат предварителните разговори, през следващите дни да одобрят плана за коалиция на партийни конгреси, след 25-ти да започнат същинските коалиционни преговори, а до Коледа да има договор и правителство. Удивително е чувството за отговорност, с което тези четири толкова различни партии се опитват да постигнат консенсус. Между другото, те вече са подготвили общ документ от 61 страници, в чийто преамбюл сякаш са натъпкани едновременно целите и на четирите партии.

В дъното на всичко са онези 35 до 45 милиарда евро, които германската хазна очаква допълнително през идните четири години. Разбираемо е, че всяка от четирите партии иска колкото е възможно повече от тези пари да бъдат вложени за нейните цели. И именно тук възникват неразрешимите досега конфликти. Волфганг Кубики, който участва в преговорите от името на Либералите, тази сутрин се оплака, че вече няма чисти ризи и че проблемите са трудни.

Волфганг Кубики, зам.-председател на Свободната демократическа партия: По спорните теми - миграция, борба срещу климатичните промени, финансова политика и вътрешна сигурност, позициите ни толкова се различават, че в момента изобщо не мога да си представя как скоро бихме могли да се договорим.

И по-точно, спори се за следното: Дали в Германия да се прекрати добиването и използването на въглища. Дали бежанците, които са получили само временна закрила в Германия, имат право да доведат и семействата си. И къде да се инвестират очакваните десетки милиарди.

Ако тази четиристранна коалиция не се осъществи, Германия ще премине през сложна парламентарна процедура, докато стигне евентуално до нови избори. Те ще струват 90 милиона евро, а след тях може да възникне същата ситуация, както в момента. За четирите партии това е още един аргумент, че трябва да се разберат още сега.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Все още не са ясни причините, довели до тежката катастрофа край село Микре
Все още не са ясни причините, довели до тежката катастрофа край село Микре
Дядо Коледа вече чака най-красивите и оригинални писма
Дядо Коледа вече чака най-красивите и оригинални писма