Около 100 лични лекари се прекратили договорите си със здравната каса през 2018-та година. В Националния рамков договор обаче няма предвидени правила по които пациентите им да бъдат информирани. Така без да подозират, че вече нямат семеен лекар, здравноосигурени са принудени да плащат за преглед в дежурни кабинети.

Аракси се разболява на 24 декемрви. Налага ѝ се да посети дежурния кабинет, с който работи семейната ѝ лекарка. Оказало се, че тя е починала през лятото на миналата година.

Аракси Мухибян: Това, което ме изненада е, че няма система за известяване на пациентите, че личният лекар не практикува, независимо по каква причина.

В подобни ситуации пациентът има право веднага да избере нов семеен лекар, обясниха от касата. В празничните дни около Коледа обаче институциите не работят. За това Аракси е принудена да плати прегледа.

Аракси Мухибян: Независимо от това, че ти си здравноосигурен - при положение, че личния лекар ти е починал, се оказа, че ти нямаш право да бъдеш прегледан по здравна каса.
Повече направления и повече пари за болниците от 2019 г.

Повече направления и повече пари за болниците от 2019 г.

Повече направления и увеличение на бюджетите на лечебните заведения. Това са част от новите правила, по които ще работят лекари и болници през следващ...

Виктория Николова - управител на медицинския център: Пациентите се озовават в една такава ситуация, при която не са при никой. Те са някъде във въздуха. Тъй като ние обслужваме само тези, които имат договор с нас.

От здравната каса казаха, че пациентите носят отговорност за здравето си. Затова трябвало да контактуват с личния си лекар и да се информират за евентуални промени.

Лекарката на Араски е имала над хиляда пациенти.

д-р Николай Митов - общопрактикувающ лекар: За около 5 месеца успях да уведомя около 2/3 от пациентите на доктор Алшех, че е починала. И съответно тях ги записахме отново тук в нашата практика.

След неприятната изненада по Коледа Аракси разбрала, че може да провери дали има семеен лекар през сайта на здравната каса.

Аракси Мухибян: Въвеждайки собственото си ЕГН, излезе лекар, с когото аз нямам никакви установени взаимоотношения. Поне аз не съм предприемала стъпки за такова.
д-р Николай Митов - общопрактикувающ лекар: Понякога се записват на групи по седем, осем десет човека. Записват съседи, записват най-различни. И съответно ние записваме тези хора, за да имат съответния личен лекар.

Oт здравната каса обясниха, че никой няма право да избира личен лекар от името на здрвносгируен пациент.