НОВИНИ

Защо се налага здравноосигурени пациенти да плащат за преглед в дежурен кабинет?

Около 100 лични лекари се прекратили договорите си със здравната каса през 2018-та година. В Националния рамков договор обаче няма предвидени правила по които пациентите им да бъдат информирани. Така без да подозират, че вече нямат семеен лекар, здравноосигурени са принудени да плащат за преглед в дежурни кабинети.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
11:12, 04.01.2019
7557
Чете се за: 01:03 мин.
Още

Аракси се разболява на 24 декемрви. Налага ѝ се да посети дежурния кабинет, с който работи семейната ѝ лекарка. Оказало се, че тя е починала през лятото на миналата година.

Аракси Мухибян: Това, което ме изненада е, че няма система за известяване на пациентите, че личният лекар не практикува, независимо по каква причина.

В подобни ситуации пациентът има право веднага да избере нов семеен лекар, обясниха от касата. В празничните дни около Коледа обаче институциите не работят. За това Аракси е принудена да плати прегледа.

Аракси Мухибян: Независимо от това, че ти си здравноосигурен - при положение, че личния лекар ти е починал, се оказа, че ти нямаш право да бъдеш прегледан по здравна каса.
;
Виктория Николова - управител на медицинския център: Пациентите се озовават в една такава ситуация, при която не са при никой. Те са някъде във въздуха. Тъй като ние обслужваме само тези, които имат договор с нас.

От здравната каса казаха, че пациентите носят отговорност за здравето си. Затова трябвало да контактуват с личния си лекар и да се информират за евентуални промени.

Лекарката на Араски е имала над хиляда пациенти.

д-р Николай Митов - общопрактикувающ лекар: За около 5 месеца успях да уведомя около 2/3 от пациентите на доктор Алшех, че е починала. И съответно тях ги записахме отново тук в нашата практика.
;

След неприятната изненада по Коледа Аракси разбрала, че може да провери дали има семеен лекар през сайта на здравната каса.

Аракси Мухибян: Въвеждайки собственото си ЕГН, излезе лекар, с когото аз нямам никакви установени взаимоотношения. Поне аз не съм предприемала стъпки за такова.
д-р Николай Митов - общопрактикувающ лекар: Понякога се записват на групи по седем, осем десет човека. Записват съседи, записват най-различни. И съответно ние записваме тези хора, за да имат съответния личен лекар.

Oт здравната каса обясниха, че никой няма право да избира личен лекар от името на здрвносгируен пациент.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тропическата буря Пабук бушува в Тайланд
Тропическата буря Пабук бушува в Тайланд
БТС освобождава хижарите, отказали подслон на човек във Витоша
БТС освобождава хижарите, отказали подслон на човек във Витоша