НОВИНИ

Защо спряха лечение на деца с церебрална парализа?

Единствената у нас специализирана болница за рехабилитация на детска церебрална парализа спря да приема пациенти и постави ултиматум на Здравната каса. От лечебното заведение искат неограничено финансиране по клиничните пътеки, с които се извършва рехабилитация на недоносени бебета, кърмачета и малки деца.

bnt avatar logo
от БНТ
09:37, 18.08.2016
Чете се за: 01:08 мин.
Още

Проблемите на болницата започват още преди година, когато Здравната каса намалява с 1/3 бюджета на лечебното заведение.

Доц. Иван Чавдаров, директор на Специализирана болница за рехабилитация на деца с церебрална парализа "Св. София": Болницата има 100 легла, които ние ги запълваме на максимум заради голямото търсене на услугите, които ние извършваме.

Въпреки намалените бюджети, болницата продължила да приема пациенти. Първоначално здравната каса покривала над лимитната дейност, но след това отказала да го прави.

Доц. Иван Чавдаров, директор на Специализирана болница за рехабилитация на деца с церебрална парализа "Св. София": Резервите, които имаше болницата приключиха, защото аз съм малка болница нямам големи резерви и касата натрупа 150 хиляди лева, които ми дължеше.

От болницата сезират многократно Касата и здравното министерство.

Таня Кунева, главен експерт в дирекция "Бюджет и финансови параметри" - НЗОК: Разпоредено е извършването на проверка, за да бъде проверена дейността над определените бюджетни средства.

Във вторник надзорният съвет на касата представи вариант за изход от ситуацията.

Д-р. Бойко Пенков, зам.-министър на здравеопазването и член на надзорния съвет на НЗОК: Ние сме предложили, това финансиране да не бъде през районни каси, а централизирането.

Това на практика ще позволи болницата да извършва безлимитно своята дейност. Освен в София само на още четири места в страната се извършват подобни грижи. Твърде малко на фона на десетките чакащи.

Доц. Иван Чавдаров, директор на Специализирана болница за рехабилитация на деца с церебрална парализа "Св. София": Правилата в момента позволяват аз да си направя една частна болничка, и по някакъв начин и мен ме включват в тортата, но качеството, което се предлага от такива измислени лечебни единици не е равностойно на качеството в няколкото специализирани болници, които съществуват в България.

Родители на деца с ДЦП смятат, че едно от възможните решения е цялостна промяна в начина на финансиране, която да позволи извършването на услугите по рехабилтация на повече места от петте държавни болници. Окончателно решение се очаква до месец - в чий интерес ще бъде?

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Квартал на Варна се задръсти с боклуци
Квартал на Варна се задръсти с боклуци
България - земя на вечност и легенди: Варненският некропол
"България - земя на вечност и легенди": Варненският некропол