Недомислие на просветното министерство предизвика недоволството на родители и учители. Тази година междусрочната ваканция е само един ден - на 5 февруари, вторник. Учениците обаче са на училище на 4 февруари, понеделник, и така вместо заедно с уикенда да имат три почивни дни, ваканцията се разкъсва.

Всичко започна, когато миналата година при изготвянето на учебния график стана ясно, че учебните дни за първия срок не стигат. Първоначално министерството реши 2 януари да е учебен ден.

След недоволство на родители той беше даден като ваканция, но учебен стана 4 февруари, който дотогава заедно с 2, 3 и 5 февруари оформяше четири почивни дни като междусрочна ваканция. Така сега учениците ще учат в понеделник, а ще почиват във вторник.

Снежана Иванова, родител: Щеше да бъде по-добре и мисля, че нямаше да бъде голям проблем, ако на 4-и е междусрочната, да се обединят. Прекъсва се и е много неудобно за родителите, а и за децата - един ден на училище, един ден - вкъщи.
Мила Михайлова, родител: Трябва да изляза отпуск или да потърся някакъв друг вариант за гледането му.
Защо коледната ваканция на учениците се размина с началото на работната седмица?

Защо коледната ваканция на учениците се размина с началото на работната седмица?

Днес е последният ден от коледната ваканция за учениците. От утре децата тръгват отново на училище. Първоначалният план на образователното министерств...

Просветният министър Красимир Вълчев обясни днес, че тази година са имали много малка маневреност за ваканциите, тъй като имало много празници и почивни дни. Освен това в наредба на министерството било заложено двата срока да са равни.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Това, което можем да направим за следващата година, е промяна в нормативен акт и двата срока да не са задължително равни като дни, за да не се налага този почивен ден да бъде във вторник, сряда или четвъртък. За тази година е късно, графикът не може и не трябва да бъде променян, тъй като се утвърждава преди началото на учебната година.

Директори и учители предупредиха за проблема с неудачния вторник още в началото на учебната година.

Венелина Николова, директор на 125 СУ: Нашата система е изключително динамична и тя не може да се ръководи от някакви формални правила. Ние работим с малки деца, това са живи хора и трябва да се съобразяваме с това.

Колкото до твърдението, че не стигат дни и затова понеделникът е учебен, Венелина Николова не е съгласна. Според нея в системата винаги има резерв, който може да се използва.