НОВИНИ

Защо цената на черешите е толкова висока?

За поредна година производителите на череши са недоволни от изкупните цени, а пък потребителите – от цените, които плащат за килограм череши на пазара или в магазина. Цената при изкупуването на първите череши започна от 60 ст. за килограм, сега е 1 лв. за килограм.

bnt avatar logo
от БНТ
08:57, 23.06.2016
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

Репортерът Благой Цицелков провери какви са големите проблеми на малките производители в района на Кюстендил. Георги Шопов, производител, споделя, че от десетилетия в черешовия бизнес в района има наложен италиански монопол. Как се определя цената? Берачите получават по 40-50 ст./кг от собствениците на насаждения. Собствениците – по 1 лв. от прекупвачите. Прекупвачите – по 10 ст./кг от черешовите бизнесмени. След това цената ще се вдигне в пъти, докато стигне кварталното пазарче, ако въобще стигне. Хората искат да имат пряк достъп до клиентите.

;

Докато не се създадат достатъчно организации на производители, посочените проблеми ще продължат да съществуват, това заяви в студиото на “Денят започва” зам.-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров. Той посочи, че в Кюстендилска област има само една организация на производителите – от 7 човека. Затова усилията и на общината трябва да бъдат насочени в тази посока. Факт е, че тази година в Кюстендил имаше неблагоприятни условия за черешопроизводството. Димитров обясни, че има нотифицирана държавна помощ и увери, че всеки, който е претърпял загуби вследствие на лошото време, ще бъде обезщетен чрез ДФ “Земеделие”.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Емблематичният Биг Бен в Лондон оповести началото на референдума
Емблематичният Биг Бен в Лондон оповести началото на референдума
Въоръжен грабеж тази нощ в София
Въоръжен грабеж тази нощ в София