НОВИНИ

Защо в парка Заимов от 5 години има незаконна въртележка?

Продължаваме с тема за още едно опасно съоръжение в центъра на столицата. В събота в парка Заимов 3-годишно момиченце пострада, след като падна от популярна в квартала въртележка. Инцидентът на това място не е първият, а още през 2012 година Общината е издала заповед за премахване на обекта, определяйки го за незаконен. Защо обектът не е бил премахнат или поне обезопасен?

Благой Цицелков
от Благой Цицелков
21:00, 20.03.2017
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Сагата със съдбата на 25 годишната въртележка в столичния парк "Заимов" продължава с години. Според Столичната община прословутото съоражение е напълно незаконен обект и трябва да бъде премахнато.

Васил Цолов - кмет на район Оборище: "От 2012 година има заповед, която обявява за "незаконна леля Таня", има три дела и въпреки всичко продължаваме да се съобразяваме с прищявките на леля Таня."

До реално изпълнение на заповедта обаче не се стига, след граждански протест на хора от квартал "Оборище", които водят децата си на въртележката.

Татяна Шехтанова - собственик на въртележката: "Тази въртележка е събрала над 2000 подписа в нейна подкрепа. Аз от тази Община не съм видяла нищо друго освен гонения за тези 25 години. Все съм незаконна, все съм опасна, и съм до ден днешен тука заради хората и децата."

Общинските намерения са на мястото, където днес е въртележката, да бъде изградена сцена за концерти. Междувременно през миналата година студенти по пространствен дизайн от НБУ кандидатствали с 50 проекта за нов живот на емблематичната въртележка.

Мария Койчева, преподавател по пространствен дизайн - НБУ: "Студентите от НБУ, направиха проекти и се срещнахме с архитектите от Общината и те ни показаха реалното място, на което тя може да съществува и това е точка три от кадастралния план."

Според кмета на район Оборище обаче, макар и представени в Общината, 50-те проекта за въртележката не участват в реалния конкурс за точка три от кадастралния план на парка, където се предвижда да има атракционни. Конкурс официално все е още не обявен. Пет години след издаването на общинската разпоредба за премахване на незаконния обект - така и не разбрахме кога ще се стигне до реални действия по демонтажа му.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пловдивската опера разширява партньорствата си
Пловдивската опера разширява партньорствата си
Днес е денят на щастието
Днес е денят на щастието